13.03.2024 | 10:41
Нинова към Калин Стоянов: Лъжец! Има проблем с мигрантите
Министърът в оставка подчерта, че БСП не правят разлика между задържаните мигранти на входа и на изхода на страната

“Няма засилен миграционен натиск, напротив има трайна тенденция за намаляване на миграционния натиск. Това мога да го споделя и с цифри”. Това заяви вътрешният министър в оставка Калин Стоянов на изслушване в парламента.

Той информира, че от началото на 2024 г. има 5200 предотвратени опита на мигранти по външните граници, за същия период на 2023 г. са били 15 600. Задържаните за тази година вътре в страната са 260, за 2023 г. случаите за същия период от време са били 1260.

„От БСП, госпожа Нинова, обяви, че в България се връщат от Германия изнасилвачи, престъпници, убийци, още тогава стана ясно, че става въпрос за 6 български граждани. Отишли са в Германия извършили са престъпления, изтърпели са наказанията и са върнати в България. След това възникна въпросът защо били върнати с полет, който е по Дъблинското споразумение, ами с правителствен самолет ли да ги върнат”, попита Стоянов от трибуната на НС.

Последва реплика от страна на лидера на БСП Корнелия Нинова, която призова да не се вярва на нито една дума на вътрешния министър.

„Задържаните са 260 човека от началото на 2024 г. В ръцете си държа официална справка от МВР, където пише че само за януари са задържани 396 граждани на трети страни, от които 76 на вход, 109 на изход и 211 са установени в незаконен престой в страната. От тук нататък правете сметка на какво казано от министър Стоянов да вярвате”, категорична бе Нинова.

Министърът в оставка подчерта, че БСП не правят разлика между задържаните мигранти на входа и на изхода на страната.

„Постигнали сме искания резултат и от септември месец наблюдаваме трайно намаление на мигрантския натиск. Постигнахме целта си да не преминават мигрантите към Западна Европа”, обясни Стоянов.

Последва отново атака от БСП.

„Лично криете, че нещо лъжете, не помагате в решаването на проблема. БСП не правили разлика между задържаните на входа и на изхода, а вие лъжете за задържаните бройки. Само през януари в справката пише, че са 396 задържаните, вие казвате 260. Признайте, че проблем има, за да се реши”, призова Корнелия Нинова.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране