22.03.2024 | 10:39
Няма да жертват нито Мария Габриел, нито Асен Василев
Според Иван Начев голямата грешка от гледна точка на воденето на преговорите е, че в преговорните екипи са били включени хора, които имат личен интерес да станат министри

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да направят компромис и да отстъпят, защото преговорите стигнаха до задънена улица. От тук насетне няма как нито една от партиите самостоятелно да отстъпи. Трябва да има примирение, ако искат действително да постигнат съгласие. Това коментира за “Фокус” политологът Иван Начев.

“Мисля, че няма да жертват нито Мария Габриел, нито Асен Василев. Това, което все пак ГЕРБ трябва да направи ,е да подпише коалиционното споразумение. Самата партия ГЕРБ и коалицията настояваха за това. И съответно да може да се даде възможност действително за участие на политици от ГЕРБ вътре в управлението”, обърна внимание политологът.

Според Иван Начев голямата грешка от гледна точка на воденето на преговорите е, че в преговорните екипи са били включени хора, които имат личен интерес да станат министри: “Това не се прави. Винаги трябва да се изключват хора, които имат личен интерес. В този смисъл, от самото начало тези преговори започнаха погрешно и бяха поставени на такава грешна основа, и за това няма много време да се мисли. Но от друга страна, ако погледнете, това измъчено споразумение, това измъчено правителство, ако се гласува, то колко дълго ще продължи да съществува, дали още 9 месеца, дали 15 месеца, това е важен хоризонт. Още миналата година, когато говорихме с вас, при формирането на първия вариант на правителството, нали казахме, че това кой ще се съгласи в известен смисъл да участва в един експеримент, който е свързан само с едно 9-месечно или 6-месечно, помните тогава се говореше за още по-кратка ротация. И след 9 месеца или след 15 месеца ние отново ще трябва да минем по този мъчителен път, през който минаваме в момента. Това е по-големият проблем”, отбеляза политологът.

По думите на Иван Начев “този експеримент ще продължи и след нови избори”: “Аз съм абсолютно убеден, че при едни нови избори няма да има кой знае каква промяна. Освен най-много да влезе някоя друга нова политическа сила на мястото на ИТН или още една политическа сила в парламента, освен ИТН. Тоест, още по-раздробено да бъде политическото пространство. Единствено се опасявам, че съответно антиевропейските и т.нар. Националистически сили могат да имат по-голяма подкрепа в един следващ парламент. Но той отново ще бъде раздробен, и отново ще имаме такава ситуация, в която ще трябва да се водят тежки преговори. Тоест, да има необходимост от водене на преговори и необходимост от подписване на коалиционно споразумение. И сега сме в същата ситуация. Затова може би по-добрият вариант наистина е да има правителство, отколкото да има избори от една страна. Но пък от друга страна, може би по-добрият вариант е да има избори, отколкото да има такова измъчено правителство, където всеки от партньорите няма да има никакво доверие на другите партньори”.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране