13.07.2019 | 10:04
„Обединените патриоти“ заприличаха на италианско семейство, в което скандалите завършват около трапезата
БСП много странно мълчи по въпроса за изтребителите, констатира Кольо Колев

Кольо Колев, социолог, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“.

Водещ: НФСБ и ВМРО отстраниха в негово отсъствие Волен Сидеров от председател на ПГ на „Обединени патриоти“. Той ги обвини задочно, че решението анулира управленската коалиция, като заличава част от нейното заглавие и попита ГЕРБ и Бойко Борисов, дали се отказват от неговия подпис под споразумението. Според лидера на НФСБ Валери Симеонов с промените в ръководството на ПГ на „Обединени патриоти“ коалиционното споразумение с ГЕРБ не се поставя в риск, а се заздравяват коалиционните отношения. Ще има ли последствия от решението и какви? Поканихме за анализ социолога Кольо Колев. Г-н Колев, как ще завърши този пореден епизод в отношенията между „Обединени патриоти“?
Кольо Колев: Може да завърши тривиално както всичките досегашни, където едва ли не избухва взрив, говори се яростно, нахвърлят се един върху друг и накрая всички са единодушни по въпроса, че мандатът трябва да бъде продължен, че всичко това не се отразява на коалиционните споразумения. Горе-долу подобни неща чуваме и в момента. Г-н Волен Сидеров щял да пита г-н Борисов, представете си, дали това анулира коалиционното споразумение на управляващата коалиция. Това са взаимоотношения вътре в рамите на неговата коалиция. Така че не виждам, какво точно ще иска да пита. От друга страна той се обявява за продължаването на мандата. В този смисъл потвърждава участието си или най-малкото – желанието си за участие в управленската коалиция. Така че какво да ви кажа, това прилича малко на сравнението, с което едно време се наричаше италианско семейство, където има някакви яростни крясъци и викове, след което всичко това изчезва и те дружно се нареждат около масата, за да хапнат поредните спагети. Сега дали на масата ще има точно спагети, е вече допълнение. Така че това на това прилича към момента. Всички знаем, че там текат непрестанни крамоли особено по линията на Валери Симеонов и Волен Сидеров. Сега за пореден път наблюдаваме някакъв взрив, който отново ми прилича на буря в чаша вода.
Водещ: А случилото се ще има ли влияние върху стабилността на управляващото мнозинство?
Кольо Колев: Не виждам, как ще има влияние точно това върху стабилността на управляващото мнозинство при положение, че самият Волен Сидеров заявява, че той е за продължаването на мандата и продължаването на неговото участие в управленската коалиция. В този смисъл той каза, че неговите депутати тук ще бъдат с управляващите. В този смисъл къде виждате възможността за нарушаване на баланса към момента? Друг е въпросът, че при „Патриотите“ според мен се очаква друг катаклизъм и то в най-скоро време и той е във връзка с името на г-н Каракачанов и сделката за прочутите самолети, където става все по-ясно и по-ясно, че България ще плати приблизително два пъти по-висока сума от първоначално предвидената или от тази, която ни беше оферирана да кажем от „Грипен“, ще получи приблизително два пъти по-малко като оборудване и въоръжение и ще има още много скрити допълнителни разходи, в които включвам и ДДС, и мита, а отделно и за инфраструктурата, която тези самолети искат. Всичко това ясно ще покаже на избирателите, че докато се занимават със семки и бонбонки, някой много дълбоко бърка в джоба им и в случая името на г-н Каракачанов ще бъде силно замесено в това, което подозирам, че ще се превърне в поредния скандал.
Водещ: Г-н Колев, дали Волен Сидеров няма да реши в един момент да излезе и от малката, и от голямата коалиция и можем ли да тълкуваме това изневиделица решение за неговото отстраняване като изпреварващо такъв му ход?
Кольо Колев: Аз не изключвам и г-н Валери Симеонов също да напусне в един момент управляващата коалиция. Нещо повече, дори мисля, че е по-вероятно той да напусне, отколкото г-н Волен Сидеров, който някак си от яростен трибун на народа полека-лека се превърна в един немного яростен, но все пак апологет на статуквото и управлението. Така че по-скоро г-н Волен Сидеров ще отпадне от управлението единствено под натиск, тоест ако го изхвърлят. И тук, разбира се, това не може да стане без участието на г-н Борисов. Честно казано, аз се съмнявам в това.
Водещ: А как ще продължат да работят в Народното събрание трите съставни части на „Обединени патриоти“?
Кольо Колев: Изразът „Обединени патриоти“ от доста време се превърна в оксиморон, защото обединение при тях не се наблюдава от много време. Така че те „ще продължат да работят“ по същия начин, по който „са работили“ досега.
Водещ: Много е любопитно защо изведнъж решиха да свалят Волен Сидеров, без да променят формулата на коалицията. Какво очакваха двете партии – НФСБ и ВМРО?
Кольо Колев: Честно казано при тях е много трудно човек да открие логика извън вътрешни борби, боричкания и нетърпимост между Волен Сидеров и Валери Симеонов. Така че не мога да ви отговоря директно на въпроса, който предполага логика. Предполага логиката – те са искали да постигнат това и затова правят това, за да отстранят Волен Сидеров. Много често при тях наблюдаваме някакви тайнствено-емоционални реакции, нямащи нищо общо с политическия здрав разум, а по-скоро с желанието на единия да отстрани другия. Говоря основно за Волен Сидеров и Валери Симеонов. Така че много ми е трудно да намеря логиката. Може да я търсим по линията на някакъв остатъчно русофилството при Волен Сидеров и остатъчното русофобство при Валери Симеонов. Но не мисля, че нещата опират до това в този случай.
Водещ: А как според вас русофилът Волен Сидеров ще реагира на вече все по-очертаващите се ясноти около сделката с изтребителите и ролята на коалиционния му партньор Красимир Каракачанов в нея?
Кольо Колев: Подозирам, че ще реагира както е реагирал и досега: някакви условни критики и де факто подкрепа на този избор.
Водещ: Прогнозирахте скандал около г-н Каракачанов. Кой ще го направи?
Кольо Колев: Трудно е вече да се отговори на този въпрос, защото това би трябвало да бъде работа на опозицията, но виждаме, че БСП много странно абсолютно мълчи по въпроса за изтребителите. Още когато бяха грубо нарушени всички правила на избора на самолетите, те се измъкнаха общо взето с мънкащи забележки: ама не е редно така, не са хубави тия работи. Доколкото виждам и сега мълчат. Мисля, че става все по-ясно и все по-ясно, че тук сметката е надписана два пъти отгоре. Плащането трябва да се завърши 4 години по-рано на куп, имаме изключително много скрити разходи и въобще не получаваме това, за което ставаше дума. Но БСП мълчи, така че този около, койот може да се разрази скандала, по-скоро е президентът на Републиката.
Водещ: Т.е. вие прогнозирате, че след решението на Министерския съвет и особено след влизането му в парламента, ще се намеси и президентът, така ли?
Кольо Колев: Според мен е абсолютно сигурно и подозирам, че това може да предизвика и частичен взрив така и бунт на палубата сред различни парламентарни групи вероятно и при БСП, които ще изострят тона, може би при „Атака“, които също може да изострят тона, в това число и в извънпарламентарните партии.
Водещ: И вие изключвате, че смяната в ръководството на парламентарната група и свалянето на Волен Сидеров нямат нищо общо с обсъждането на парафирането на сделката за Ф-16?
Кольо Колев: Не съм на 100% сигурен в това, но възможно е да има връзка. Но вече станаха толкова много скандалите в т.нар „Обединени патриоти“, че човек наистина изгубва логиката във всичкото това нещо.
Водещ: До кога ГЕРБ ще продължи с тях като коалиционен партньор?
Кольо Колев: Колкото може по-дълго, защото без този коалиционен партньор ГЕРБ ще трябва да направи видима скритата коалиция ГЕРБ-ДПС, която функционира още от началото на това управление, но за г-н Борисов е изключително важно тя да бъде в скрита форма. Така че ГЕРБ специално ще държат, колкото може по-дълго тя да просъществува независимо, че това ще звучи малко като в прочутия виц: „Държим трупа на баба на прозореца, за да й получаваме пенсията“.
Водещ: А самите партии от „Обединените патриоти“ до кога ще играят ролята на смокиновото листо?
Кольо Колев: До първата криза, до първата по-сериозна криза в управлението. Г-н Борисов прави абсолютно всичко възможно да я отложи, както виждате, всичко се отлага с оглед на изборите – ТОЛ система, касови апарати, бележките по бензиностанциите, абсолютно всичко, което беше обявявано, че ще бъде променяно и правено, лозунга за реформи – всичко това се отлага, поради простата причина, че всичко това ще предизвика напрежение, а познавайки административния капацитет на това управление най-вероятно да предизвика и нова криза. Ето сега отново се обещават на инвалидите нови надбавки с „ама чакайте от догодина“, във връзка с промените в Закона за инвалидните пенсии. Непрекъснато и всичко навсякъде се отлага именно с оглед да не се предизвика поредната криза. Но, според мен тя е неминуема, именно познавайки административния капацитет на това управление, защото от една страна имаш абсолютна, нека го наречем некадърност, а от друга страна има много апетити, много алчност, които искат да бръкнат още по-дълбоко, прецаквайки бюджета в джоба на хората. Така че тези две неща неминуемо ще породят криза, а един от ефектите на първата по-дълбока криза ще бъде напускането на отломки и люспи от „Обединени патриоти“.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране