10.04.2019 | 1:04
Обвинението срещу Иванчева е пред провал
Посредникът при подкупа Петко Дюлгеров се отказа напълно от самопризнанията си, а в тефтерчето на подсъдимата са писали няколко души

Обвинението срещу бившата кметица на район “Младост” Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова върви към провал. Прокуратурата го крепеше на няколко тома с подслушвания, едно тефтерче на Иванчева, свидетелските показания на строителния предприемач Александър Ваклин и самопризнанията на посредника при предаването на подкупа Петко Дюлгеров. Във вторник обаче Дюлгеров се отрече напълно от първоначалните си показания с мотива, че е бил подложен на натиск, когато е давал обясненията, и че е бил представляван от служебен защитник. А в тефтерчето се оказа, че е писала не само Иванчева, но и Дюлгеров и още един неизвестен засега човек.

След задържането си през април 2018 г. Дюлгеров разказва пред разследващите, че бизнесменът Ваклин се е свързал с него, за да поиска помощ за придвижването на преписка в районната администрация на “Младост”. За да се случи това, Иванчева и Петрова му казали, че трябва да получат по 15 евро на кв. м за предвидената разгърната площ от 12 500 кв. м, което прави 70 хил. евро. Няколко дни по-късно Ваклин имал среща с бившата кметица, която го ядосала, защото го накарала да чака пред кабинета час и половина. На срещата Иванчева поискала спонсорство за детски площадки в квартала, но не поела никакъв ангажимент във връзка с преписката му. Това довело до нова среща между Дюлгеров и Ваклин, на която били предадени парите. Посредникът веднага отишъл в тоалетната на кафето, където отделил 14 000 евро за себе си. После се видял с Иванчева и Петрова в друго кафе, където разговаряли повече от час. След това тримата отишли в кола, паркирана до ул. “Славянска”. Дюлгеров оставил парите в бял кашон, а Иванчева звъннала в община “Младост” и наредила преписката на Ваклин да бъде придвижена.

Във вторник Дюлгеров обяви пред съда, че този разказ е бил съчинен под натиск от служители на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и служебен адвокат. Те му казали, че ако даде правилните показания, може да бъде освободен. Той беше категоричен, че се отрича от показанията си.

Обяснения в съдебната зала дадоха и Иванчева, и Петрова. Бившата кметица беше категорична, че не е искала пари за себе си. Тя заяви, че в район “Младост” имало практика да се искат от инвеститорите дарения за общината, както се правело например в Швейцария – искали се за детски площадки, озеляване, осветление, пейки. “Колкото по-голямо е строителството, толкова по-голямо трябва да е дарението”, посочи Иванчева и уточни, че обикновено исканите дарения били с равностойност на 20 евро на кв. м. Тези дарения били пожелателни, отбеляза още тя. Биляна Петрова описа същата практика. По нейни думи забавянето на преписки в общината не е било с цел изнудване, а заради липса на кадри в администрацията. Тя посочи, че само за месец и половина през цялата 2017 г. е имало архитект в общината на пълен работен ден, заради което се натрупали забавени преписки.

Оказа се също, че в тефтерчето на Иванчева, за което прокуратурата твърди, че съдържа доказателства за поискания подкуп, са писали няколко души. Експертиза показа, че освен бившата кметица там е писал и Дюлгеров, както и още едно неизвестно засега лице. Прокуратурата веднага поиска нова експертиза, но съдебният състав отказа. Не беше уважено и искането на прокуратурата да бъдат изслушани в залата всички приложени по делото аудиозаписи от подслушванията. Въпреки че делото е към края си на първа инстанция, прокуратурата пожела председателят на съдебния състав Иво Хинов да си направи отвод, защото не е уважил исканията. Това на практика би означавало процесът да започне отначало. След кратко съвещание съдът реши, че няма основания за отвод.

Името на “Артекс” също изплува в съдебния казус. Пред журналисти Иванчева заяви, че строителната фирма е първата, която е подала сигнал срещу нея, след като е заела кметския пост. “Артекс” имат 10 или 11 обекта в “Младост”, които са построени много преди ние да сме встъпили във власт. Нито едно разрешение няма издадено на “Артекс” от нашата администрация”, посочи Иванчева.

Съдът разпореди следващото заседание по делото, когато ще бъдат пледоариите на държавното обвинение и подсъдимите, да се проведе в неделя на 14 април.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране