29.05.2024 | 23:22
Обявиха дали ще има поскъпване на тока
Дефицът е 449 млн. лв., като се очаква до края на регулаторния период да стигне 500 млн. лв.

Дефицът е 449 млн. лв., като се очаква до края на регулаторния период да стигне 500 млн. лв. Министерският съвет взе решение, с което този натрупан дефицит да се компенсира от държавния бюджет. Това ще даде възможност на КЕВР при подготовка на ценовото решение на електрическата енергия за битовите потребители от 1 юли този дефицит да не се компенсира чрез цената на бита.

Това заяви на брифинг в Министерския съвет министърът на енергетиката Владимир Малинов.

По думите му държавата ще покрие целия дефицит.

“На базата на анализа, който КЕВР ще направи, този дефицит ще бъде покрит в рамките на тази бюджетна година”, допълни Малинов.

“Фонд “Сигурност на електроенергийната система” е създаден да покрива за да покрива разходите на обществения доставчик на ел. енергия по отношение на битовите клриенти, както и за покриването на разходите на производителите на ел. енергия от ВЕИ. Положителният финансов резултат през предходни години от създаването на Фонда през периода 2021-2022 г. е използван за покриване на високите цени на електрическа енергия и природен газ, съответно по решение на МС и негови програми. В настоящия регулаторен период се наблюдава изключителен дефицит по отношение на приходите и разходите във Фонд “Сигурност на енергийната система”, каза още енергийният министър.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране