26.08.2019 | 0:01
Огненият ад в Амазония заплашва човечеството
Болсонаро реагира на проблема едва след като върху него беше оказан международен натиск

Никога преди в амазонската джунгла не са горели толкова много пожари. Броят им в момента е над 2500. От тях 1130 избухнаха през последните два дни. А от началото на годината в Бразилия е имало 79 513 горски пожара. Едва днес правителството заповяда на армията да се включи в гасенето на огъня с два самолета С-130 „Херкулес”.

Повечето от пожарите са причинени от местни фермери, които разчистват земя. Подобни действия са незаконни. Но докато броят на пожарите тази година е безпрецедентен, броят на глобите за нарушителите е рекордно нисък. Бразилският институт по околната среда и възобновяемите природни ресурси е наложил с почти една трета по-малко санкции. В същото време броят на пожарите е нараснал с 84%.

Тази промяна на държавната политика се свързва с идването на власт на крайно десния президент Жаир Болсонаро. Той бе избран с подкрепата на едрите земевладелци, животновъдите и минните компании – всички те разглеждат амазонската джунгла, обхващаща голяма част от страната, като сериозна пречка за дейността си.

Разчистването на горите с огън естествено наторява почвата и я прави изключително плодородна за около две години. След това се налага разчистване на нов терен. По-голямата част от почвите в Амазония са песъчливи, плитки и съдържат малко минерали. Без обилно наторяване те не са подходящи за земеделие.

Друга причина за изгарянето на тропическите гори е създаването на пасища за животновъдство – основно отглеждане на говеда. Почвата на много места обаче е толкова бедна на минерали, че след няколко години не може да поддържа дори тревна растителност.

И не на последно място под тропическите гори стоят многобройни неизползвани залежи от различни полезни изкопаеми.

В основата на кипящата от живот среда на джунглите не са почвите, а изобилието от вода и високите дървета, които извличат хранителни вещества от въздуха и слънцето.

На фона на огнения ад, поглъщащ най-голямата тропическа гора на Земята, в петък Болсонаро заяви по телевизията, че ще внесе „икономическа динамика” в Амазония.

Проблемът има глобални измерения, тъй като амазонската джунгла е определяна като „белите дробове” на планетата. Тя е основният абсорбатор на въглероден диоксид на сушата. Освен това е дом на над милион различни видове диви растения и животни.

Болсонаро реагира на проблема едва след като върху него беше оказан международен натиск.

Президентът на Европейския съвет Доналд Туск заяви на срещата на Г-7 в неделя, че му е трудно да си представи ЕС да ратифицира търговското споразумение с блока „Меркосур”, докато Бразилия не се справи с горящите в Амазония пожари. Преговорите за сделката за свободна търговия между Европейския съюз и държавите от Южна Америка се водят от две десетилетия и са във финалната си фаза.

„Горящите тропически гори в Амазония се превърнаха в поредния угнетяващ пример на нашето съвремие. Става въпрос за това „да бъдем или да не бъдем”, подчерта Туск и посочи, че ЕС е готов да предостави финансова помощ на Бразилия за справяне с бедствието.

Германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон и премиерът на Великобритания Борис Джонсън нарекоха пожарите международна криза.

Натискът поне засега свърши работа и доведе до рязък обрат в политиката на бразилското правителство, което в неделя обяви, че армията се включва в гасенето на огъня.

По-рано самият Болсонаро заяви „нулева толерантност” към престъпните дейности в Амазония, обеща сериозни действия за поставяне на пожарите под контрол и настоя, че Бразилия не трябва да бъде наказвана.

„По цял свят има горски пожари и това не може да се използва като претекст за възможни международни санкции”, каза бразилският президент.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране