09.10.2019 | 13:00
Окончателно: Спецсъдът ще гледа делата на Кьовеши в България
Съкратено съдебно следствие няма да може да се води при дела за умишлено убийство

„На специализирания наказателен съд са подсъдни и делата от компетентност на Европейската прокуратура.” Това прие окончателно Народното събрание по предложение на депутати от ГЕРБ.

Поправките в Наказателно-процесуалния кодекс бяха вкарани на второ четене покрай спорния казус със съкратеното съдебно следствие по дела за убийства и тежки телесни повреди.

От БСП оспориха поправките, свързани с подсъдността на делата на Европейската прокуратура.

Лидерът Корнелия Нинова и депутатът Крум Зарков обясниха, че не трябвало да се бърза с това, а по-скоро да се изясни процедурата, с която ще се излъчат български представители в Европейската прокуратура.

Мнозинството обаче не се съобрази с тяхното мнение и прие предложението на депутатите от партията на Бойко Борисов. То получи подкрепа от ДПС и „Обединени патриоти”.

Припомняме, че за шеф на новата Европейска прокуратура бе избрана румънката Лаура Кьовеши. Тя стана популярна като ръководител на антикорупционния орган в северната ни съседка, като вкара в затвора за корупция десетки политици там.

Европейската прокуратура се очаква да заработи от 2020 г. Депутатите днес одобриха и съкратено съдебно следствие да не може да се води при дела за умишлено убийство. Това се очаква да удължи съдебните процеси при тези случаи. Целта обаче е да не се съкращават присъдите на убийци при самопризнания.

Не се прие аналогично законодателно предложение за случаи на причиняване на тежки телесни повреди.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране