02.05.2019 | 0:58
Осман Октай: Борисов има само един изход – да арестува Доган
Архитектите на проекта "Борисов" искат да го унищожат. За да оцелее, той трябва да унищожи тях

Бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай коментира пред ПИК логиката, по която е подредена листата на партията и защо Мустафа Карадайъ ще се оттегли, въпреки че е водач.

Октай обясни схемата, по която Ахмед Доган наказва т.нар. си региони бастиони и ролята на Искра Михайлова за усвояването на европейски средства. Политическият анализатор е категоричен, че за да остане в политиката, Бойко Борисов трябва сам да предизвика предсрочни парламентарни избори, които да съвпаднат с местните и веднага да арестува Доган.

– Г-н Октай, вие чудесно познавате ДПС. Каква е логиката за подредбата на европейската листа на партията; млади, знаещи, можещи, енергични, смели, решителни и активни ли са действително хората в нея, както твърди Мустафа Карадайъ; израз на какво са тези номинации?

– За първи път в листата за европейски парламент на ДПС няма представителство на кандидати от т.нар. бастиони на партията. Имам пред вид Кърджали, Разград, Шумен, Силистра, Търговище, Благоевград, Бургас.

– Защо е така?

– На парламентарните избори през 2001 година, когато аз бях председател на предизборния щаб и дадохме власт на регионите да подреждат листите, Доган не беше номиниран никъде и беше бесен, защото беше изхвърлен от традиционни листи. И днес това е част от неговото отмъщение. Това отмъщение продължава вече 10-15 години. Той и в миналия парламент изхвърли знакови личности като д-р Кърджалиев.

– Евентуалното оттегляне на Карадайъ няма ли да е пренебрежителна подмяна по отношение на собствените му избиратели?

– Карадайъ, като водач на листата, е не само обида и подмяна, а фалшифициране вота на хората.

По всяка вероятност в тази листа ключова фигура е Искра Михайлова. Нищо не се пише, не се говори и изследва около нейното име.

По времето на министър Емел Етем мъжът й оглави Държавния резерв, който беше скандално източен и трима бивши директори на агенцията заедно с организатора на източването Мирчо Петков – Мирчо Циганина, бяха съдени десетина години, а материалите по делата събират прах по чекмеджетата на различни органи.

Всъщност мъжът на Искра Михайлова тогава, на първа инстанция, беше осъден на 10 години по едно от трите дела. По-нататък това дело беше сложено на трупчета. А отиването в Европарламента на Искра Михайлова е интересно, защото тя е единственият европейски депутат от България, която оглавява Комисията за европейско развитие. Това става с подкрепата на всичките ни европейски депутати.

Тя има качества като европейски комисар, но тази комисия, която тя оглавява, обсъжда и подготвя условията за кохизионната политика за различните държави, както и инфраструктурните проекти. Така хора от нейното обкръжение 100 процента получават информация още в зародиш. Това дава възможност да се реализират проектите на различни компании от обръчите на Доган. Те знаят какво се случва, още преди да са отворени процедурите. Готови са да отговорят на европейските изисквания и критерии.

Затова четвъртото място на Михайлова не е случайно. И аз съм убеден, че както на миналите избори, когато Пеевски отново беше избран за евродепутат на либералите, ще се оттегли. Сега неговата реакция вероятно ще е аналогична. Те го знаят. И като се оттегли и Карадайъ, ще се отвори място за Искра Михайлова.

Отсъствието на Фелиз Хюсменова от листата в Силистра например ще доведе до пасивност и отлив на избиратели по време на кампанията. Така ДПС ще е на ръба на преодоляването на шестпроцентовата бариера.  И ако излъчат само двама евродепутати, ще трябва да стане така – с оттегляния от Карадайъ и Пеевски, че да влезе Искра Михайлова.

– Ако ГЕРБ и Патриотите се окажат губещи на европейските изборите, както сочат последните социологически сондажи, ще се окажем ли в ситуация на предсрочни парламентарни избори?

– Няма как автоматично да отидем на предсрочни парламентарни избори. Още повече че те напук управляват в парламента. След разделението на т.нар. патриоти много малка е вероятността те да реализират мандат. Така по всяка вероятност в Брюксел ще бъдат представени само БСП, ГЕРБ и ДПС.

Това ще доведе до много тежка ситуация на политически дисбаланс, което ще принуди Бойко Борисов сам да избере да отиде на избори. Ще се провокира обществено напрежение. Така ще се стигне до избори две в едно – местни и парламентарни. Целта ще е да се използва инерцията от владеенето на властта в общините.

Бойко Борисов няма да може да използва оправданието, че хората около него го саботират. Това оправдание от началото на прехода, че управляващите не знаят какво правят тези по места, вече не минава като номер. Ползваха го всички. И ДПС. Сега със скандала за апартаментите и къщите за гости, когато си управлявал 10 години, вече не може да излизаш с обръщение, че няма да има никаква милост. Избирателите вече няма да простят и на Бойко Борисов, че не е знаел.

– Ако Борисов тръгне сам да прави предсрочни избори, каква е гаранцията, че задкулисието отново няма да победи?

– Тези, които създадоха проекта „Борисов“, вече са срещу него – след като той се явява дразнител в обществото и недоволството се насочва към него. Така че той трябва или да ги унищожи, или те ще го унищожат. Затова за него е най-добре да направи избори две в едно. И дори е закъснял. За да си върне доверието на хората, за него съществува само един ход – веднага да арестува Доган.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране