22.07.2019 | 2:22
Осман Октай: Решението на Борисов за Кьовеши е флирт със силните на деня
Тя преследва политически опонентите си

Бившият заместник-председател на ДПС Осман Октай коментира ексклузивно пред ПИК решението на премиера Бойко Борисов да подкрепи кандидатурата на румънката Лаура Кьовеши за поста на европейски главен прокурор.

Новината предизвика сериозни полемики в политическите среди. Депутатът от ГЕРБ Георги Марков обяви, че премиерът е подведен и решението му е съизмеримо с признаване на Истанбулската конвенция. Изненада изразиха и от ВМРО в лицето на зам.-председателя на партията Искрен Веселинов.

– Г-н Октай, премиерът Бойко Бориков обяви, че ще подкрепи кандидатурата на румънката Лаура Кьовеши за поста на европейски главен прокурор. Коментарът ви за това решение?

– Господин Бойко Борисов върви след течението, по-скоро. В този конкретен случай е така. В много други случаи също е така. Ориентира се винаги да използва да е в отбора на печелившите. Винаги му е била такава позицията.

Това е всъщност и успешният му трик и манталитет да реагира в политиката. По този начин той успява да оцелява в последните десет години. И когато Кьовеши остана единствената реална кандидатура за прокурор на Европа, и още повече, че от години ГЕРБ и Бойко Борисов бяха за единна европейска прокуратура, се стигна до тази позиция. Сега, в случая с Кьовеши, явно иска да хване последния влак. Защото до вчера те бяха против. Нейната политика, по-скоро поведение в Румъния е, едва ли не, че политически преследва опонентите си.

– Значи го приемате като флирт със силните на деня?

Всъщност покрай скандалите във фонд „Земеделие” днес, покрай други скандали около европейски проекти, е нормално да флиртуваш с бъдещ прокурор на Европа.

– Появиха се коментари от политици, че може би г-н Борисов е бил подведен..

Не. Категорично не. Не смятам, че човек от неговия калибър, с десетгодишен управленски опит, би могъл да бъде подведен. Още повече, че Бойко Борисов изпадна в деликатна ситуация покрай преговорите за избор на председател на Европейската комисия.

– Какво имате предвид?

– Помнят се кадрите от срещата му с лидера на социалистите за председател на еврокомисията, които почти раздразниха Европейската народна партия. Още повече демонстрацията на явна, открита и безусловна подкрепа за посочения за председател на Европейската комисия председател на Европейската партия, която не успя. Сега също се намери в деликатна ситуация, избързвайки с предварителни позиции, когато Урсула фон дер Лайн бе избрана за председател на Европейската комисия.

И от всички тези ходове, като предварително изказани прибързани мнения, всъщност Бойко Борисов и ГЕРБ, а и България, се оказаха на опашката в процесите за избор на бъдещи управляващи Европа и европейската прокуратура.

И затова мисля, че Бойко Борисов се дистанцира от първоначалната си позиция около кандидатурата на Лаура Кьовеши и правилно се ориентира да подкрепи бъдещата печеливша кандидатура. Но не очаквайте европейската прокуратура да представлява това, което очакват сега европейските граждани.

– А какво трябва да очакваме?

– Едва ли европейската прокуратура в първите си стъпки ще представлява това, което са очакванията на европейските граждани, включително и на гражданите в България.

Видите ли, ще дойде някой от Европа, ще преследва нашите престъпници, нашите корумпирани политици, нашите управляващи. Просто да забравят, че това нещо ще се случи. Функциите на прокурора, който се очаква да избере Брюксел, всъщност е да контролира разходването на европейските средства по европейските програми в различните държави. И толкова много работа ще има, че едва ли България ще им е най-големият проблем на първо време.

Не бива да очакваме толкова много от европейската прокуратура. Видите ли, при нас, когато не биват преследвани престъпленията на властимащите, ще дойде някой от Европа и ще ги арестува. Няма как да се случи такова нещо.

Най-погрешната теза е, че някой отвън ще дойде да ни оправи и ще подреди държавата ни. Това е най-погрешната теза, която битува в обществото вече повече от 30 години. Ако сами не се оправим, нито Европа, нито Америка, нито Русия, нито Ердоган, никой няма да дойде да ни оправи къщичката, както обича да казва любимият ни премиер.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране