14.06.2019 | 12:53
Партиите връщат надвзетите субсидии до 2020 г.
Партиите и коалициите, които вече не получават субсидии, ще имат срок до 31.12.2020 г. да върнат надплатеното

Без дебати на второ четене депутатите приеха партиите да върнат надвзетите партийни субсидии.

Преди около месец редакционният екип на “Шоуто на Слави” разкри, че в периода 2016-2018 г. шест партии са взимали 13 лв. за действителен глас вместо вписаните в закона 11 лв. на глас. Партиите в нарушение са ГЕРБ, БСП, ДПС, “Обединени патриоти”, “Воля” и “Възраждане”.

Надвзетите пари са в размер малко над 6 млн. на година – така общата сума, която партиите трябва да върнат в държавния бюджет, е 14,6 млн. лв. Тя ще бъде удържана от бъдещата субсидия, която по принцип се превежда на четири транша в календарната година.

“За тези, които получават субсидия, а не върнат доброволно, от втория им транш за 2019 г. ще получат 70%. Вторият транш ще бъде преизчислен по разпоредбите на този законопроект. От всички следващи траншове по 50%”, коментира заместник-министърът на финансите Росица Велкова.

Партиите и коалициите, които вече не получават субсидии, ще имат срок до 31.12.2020 г. да върнат надплатеното. Това ще важи и ако дотогава бъдат насрочени предсрочни парламентарни избори и някоя от получаващите субсидия партии я изгуби. След 31 декември 2020 година започва да тече лихва.

Тези, които получават субсидия, но не върнат надплатеното доброволно, ще получат с 30% по-малко от сумата, която трябва да получи във второто плащане за годината. Следващите два транша пък ще бъдат намалени наполовина.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране