09.05.2019 | 14:47
ВАС: Пеевски законно е кандидат за евродепутат
Решението на магистратите е окончателно

След като Централната избирателна комисия (ЦИК) не намери причина да провери къде реално живее в последно време  депутатът от ДПС Делян Пеевски и Върховният административен съд (ВАС) обяви, че няма да го направи. Решението е окончателно.

С него ВАС потвърди, че кандидатурата на Пеевски за евродепутат от листата на ДПС отговаря на закона и се мотивира с това, че са спазени изискванията и той има постоянен и настоящ адрес в България повече от 6 месеца.

Заличаването му от листите бе поискано от сдружение “БОЕЦ със сигнал до ЦИК в края на април заради съмнения и техни данни, че Пеевски не живее в България, макар че по документи има постоянен и настоящ адрес в София.

Задължително изискване на Изборния кодекс е кандидатите за евродепутати да имат постоянен и настоящ адрес повече от 6 месеца в България или друга страна от ЕС. ЦИК установи, че няма проблем с кандидатурата.

От “БОЕЦ” обаче обжалваха решението на ЦИК  пред ВАС.

“БОЕЦ” се позоваха на данни, публикувани от“Биволъ”, че в периода от 2016 до 2018 г. Делян Пеевски често се регистрира за полети за Дубай .Според справките (чийто източник не е посочен) полетите му от София най-често са с прекачване през Виена, има през Милано и по-рядко през Лондон и Цюрих. Според “Биволъ” Пеевски ползва и два паспорта, като вторият е дипломатически в качеството му на депутат. Много от полетите са в работни за парламента дни, отбелязват още от изданието.

В решението си ВАС посочва, че: “Рамките на проверката относно изискването на чл.351, ал.1 ИК на ЦИК и Главна дирекция “ГРАО” е свързана с легалното определение на понятието “Живял най-малко през последните 6 месеца”, дадено в чл. 1, т. 3, б. “а” от ДР на ИК. Според него това е български гражданин, който има адресна регистрация по постоянен адрес и по настоящ адрес на територията на Република България или в друга държава-членка на Европейския съюз”.

“От данните по делото безспорно се установява, че такава проверка е извършена от Главна дирекция” ГРАО” относно кандидата Д. Пеевски, при която е установено, че не само той, но и останалите кандидати на партия “Движение за права и свободи” отговарят на изискването на чл.351, ал.1 ИК. От това следва, че твърдението на жалбоподателя, че не е извършена проверка от страна на ЦИК на изискването на чл.351, ал.1 ИК е неоснователно”, допълват съдиите.

Последното му публично появяване в България е на 19 април 2017 г. при конституирането на 44-ото Народно събрание. Това е и единственото му участие в заседанията на сегашния парламент, но отсъствията му са извинени “по уважителни причини” от председателя на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ. Липсва информация – какви са те.

Той не се появи и на официалното представяне на кандидатите за депутати на ДПС, в чиято листа е на второ място.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране