10.09.2019 | 0:08
Петър Стоянов сравни 9-ти септември с турското робство
Тази дата била и основната причина да сме най-бедни в ЕС, твърди бившият президент

Дълбокото разделение на българската нация е основната последица от случилото се на 9 септември. Това заяви президентът на България в периода от 1997 до 2002 ч. Петър Стоянов пред Би Ти Ви.

Той твърди, че друга основна последица е повторното откъсване на страната ни от европейския цивилизационен процес. Първият път е при завладяването ни от османските турци, заради което пропускаме Просвещението и индустриализацията. Властта, установена на 9 септември, е основната причина сега да сме най-бедни в ЕС, смята Стоянов.

Според него било нужно дълбоко преосмисляне на периода преди 1944 г. Като пример той посочи учебниците в Северна Македония, където българските войски се определят като фашистки и това е така, защото в нашите учебници са били описвани по същия начин. “Носталгията по социализма се инспирира всеки ден и не само в България, което е непонятно за мен”, твърди Петър Стоянов.

В същото време той отчита приноса на Съветската армия. “Никой не оспорва ролята на Съветската армия в победата срещу нацистка Германия, нито огромната цена, която плати Русия като жертви, но трябва да се погледнат последствията след победата”, смята бившият президент.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране