27.03.2024 | 15:59
Петков към Радев: Ако може да спестите 100 милиона на българските граждани (ВИДЕО)
Нямам намерение да влизам в гората на приказките - елфи и джуджета, oтсече президентът

Остри реплики за възможността на президента да назначи служебен кабинет и за това кога да са изборите, си размениха Румен Радев и ПП-ДБ по време на процедурата по връчване на втория мандат за съставяне на правителство в рамките на 49-ото НС. Папката бе приета от акад. Николай Денков, който веднага я върна празна.

Но и държавният глава, и Кирил Петков използваха присъствието на медиите, за да си разменят реплики за това какво предстои оттук нататък след промените в конституцията и правомощията на държавния глава относно служебния кабинет и по чия вина изборите може да не са 2 в 1.

Първи папката получи Кирил Петков като съпредседател на групата на ПП-ДБ. За мое огромно съжаление първият мандат беше провален, защото колегите от ГЕРБ-СДС не спазиха уговорката си и се отметнаха от това да има управление за 18 месеца с ротация на 9-ия. За втория мандат дадохме втора възможност на ГЕРБ-СДС да поправят грешката си и да не отиваме на избори, не оцениха жеста и го отказаха. Затова просто формално връчвам папката с ясното съзнание, че тя ще бъде върната, върна му папката Петков.

До последния момент вие и цялата ви политическа формация положи усилия България да има редовно правителство, включително и вчера. И макар да обявихте, че ще върнете мандата неизпълнен, толкова е динамична обстановката, че свикнахме всяко решение да е предпоследно, затова ви връчвам папката, за да кажете окончателното си решение, с тези думи подаде папката на Денков президентът.

Ще върна мандата неизпълнен, тъй като в настоящото НС няма подкрепа нито за управленската програма, която приехме заедно с ГЕРБ-СДС преди 10 месеца, която е със срок до края на 2024 г. Няма подкрепа и за реформите. Коалицията ГЕРБ – ДПС иска избори и това е резултатът от тяхното желание, обясни Денков защо връща папката.

Той допълни, че нямат съмнение, че преговорите са водени проформа, с ясното съзнание, че се отива на избори. Като даде конкретни примери от преговорния процес – проектосъставът на кабинета е внесен без съгласието на ПП-ДБ, четири пъти са ставали от масата преговорният екип и т.н.

Оттук-нататък отново, за съжаление, българските граждани ще трябва да решат накъде да продължим. Единият вариант е да се върнем назад – където рекетът беше нормална практика и всички трябваше да се примиряват и подчиняват на него, а постната пица беше основният начин да се обсъждат доходите на българите, или ще продължим с европейският път за развитие на България – в който доходите се увеличават, а бизнесът и хората могат да разчитат на защита и подкрепа от държавата, обясни Денков.

 

Отново българските граждани ще решават как да продължи държавата напред. Но много е важно в какви условия българските граждани ще решат как ще продължи напред. Не знам дали вие осъзнавате какви процеси вече се отприщиха с промените в конституцията, които вие инициирахте, обърна се Радев към ПП-ДБ.

Тесният кръг от възможности за избор на служебен премиер се стесни още повече днес с оставката на зам.-омбудсмана. А тя беше единствената фигура, която не е и косвено, и директно близка с никоя партия и единствена от списъка, за която със сигурност можем да твърдим, че няма несъвместимост. Как така изведнъж г-жа Елена Чернева-Маркова реши да си подаде оставката, попита Радев.

И разказа, че е бил истински учуден защо от ПП-ДБ не са повдигнали въпроса в парламента, докато днес се е обявявала оставката й.

Трябваше да има въпроси защо, как, с какви мотиви, как така изведнъж точно вчера, имало ли е натиск, защо не се инициира изслушване. Ако за вас това са нормални неща, то не се изненадвайте впоследствие, че рязко нараства вероятността да получите политически служебен кабинет, който не знам, но най-вероятно няма да бъде във ваша полза, критикува ги Радев.

Тук Кирил Петков се обърна към него с молба, като уточни, че ПП-ДБ няма да участват в преговори за третия мандат. И молбата ми е – ако може да спестите 100 млн. на българските граждани, така че да не се провеждат два избора, а изборите да са 2 в 1, ви моля да положите всякакви усилия. Защото тези 100 милиона могат да бъдат изразходвани по много по-адекватен начин и за по-добри цели. Знам, че това не е изцяло във вашите правомощия, зависи как ще се развие и третия мандат, но ви моля да положите тези усилия, обърна се Петков.

Напълно разбирам вашите притеснения, но вече е много късно за такава молба. Призовах да не се приемат необмислени промени в конституцията по отношение на служебния кабинет. Вие ги предприехте и сега въпросите стават много повече от отговорите. Ще направя всичко възможно, длъжен съм да го направя, процесът по избор на служебен кабинет да не прерастне в конституционна криза, но вие направихте всичко възможно правомощията на президентската институция да бъдат силно ограничени не само по отношение на избора, състава и контрола върху служебния кабинет, но и по определянето на времевите параметри за процеса на определяне на следващите избори, отговори Радев.

Много скоро ще разберете защо – когато поканя, след няма и 10 дни, всички вас, политическите партии, на консултации да се вземе крайно решение, така, както е записано в чл. 99, ал. 5 от конституцията. Така, както сте написали, така ще изпълнявам, отсече президентът.

Разбирам вашите притеснения, съчувствам ви, но вие направихте всичко възможно тази институция да не може да владее процесите, както досега, допълни Радев.

А Кирил Петков отново отчете, че промяната в конституцията е един от успехите на кабинета и мнозинството за съдебната реформа, за да няма нотариуси, джуджета. И си е струвала.

Нямам намерение да влизам в гората на приказките – елфи и джуджета, но не сезирах КС за правосъдната реформа, но за другите изменения го сезирах с пълното осъзнато основание, че тези промени ще доведат до кризи. И едната криза вече чука на вратата, и тя ще се разгърне, повярвайте ми, в следващите седмици и месеци, отвърна Радев.

 

https://www.facebook.com/PresidentRumenRadev/videos/1612524559522161

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране