18.03.2024 | 10:23
Петков: Мария Габриел да вземе папката и да довършим тези 2-3 изречения, които ги притесняват

“Надявам се, че утрото е по-мъдро от вечерта. Не разбрахме снощи какво се случи. Готов съм след интервюто да ида на среща“, каза съпредседателят на “Продължаваме промяната“ Кирил Петков в понеделник сутринта.

“Вчерашният ден беше изненадващ. След като прекарахме много дни, пишещи това споразумение, бяхме оптимисти. В „120 минути“ Асен Василев каза, че сме оптимисти. В 18 часа снощи колегите ни казаха, че са готови да се върнат към първоначалната уговорка. Тя беше да има управление 18 месеца, да има ротация по средата на премиерите, а министрите да се сменят само при взаимно съгласие. Ние даже се зарадвахме“, уточни Петков пред бТВ.

“Ние приехме нейното желание – Мария Габриел да е и министър-председател, и министър на външните работи. Спорихме, но отстъпихме, защото решихме, че трябва да направим крачка назад. Акад. Денков щеше да е вицепремиер по европейските въпроси“, допълни Петков.

Според него от ГЕРБ-СДС са поискали още време за споразумението.

“Основните моменти от споразумението са, че става дума за следващите 9 месеца. След това – два пъти по 15 месеца. Така управлението става четири години. На първо място ограничаваме плаващите мнозинства. Оттук нататък трябва да имаме общо съгласие. Плаващите мнозинства бяха точка на раздор, когато с няколко гласа на “Възраждане“, ИТН и ДПС се обръщаше мнозинството. С преговорния екип нямахме проблем. Написахме го (споразумението – бел. ред.). Имахме на два пъти дискусии по темата. Нямаше проблем с преговорния екип. Опитах се няколко пъти да направя връзка с Бойко Борисов, но нямаше отговор. При регулаторите решихме, че няма да има квоти и ще направим прозрачен процес – обществени организации да предлагат, ние да припознаваме, да минаваме през етапи през различните комисии в парламента. Процесът ще е бавен, но много отворен. Казахме, че регулаторите ще се попълват на база индивидуални качества на кандидата“, добави той.

“Следващата голяма тема е съдебната система. Имахме дълъг дебат, в който казахме, че искаме да търсим допълнително мнозинство, но нито една друга партия да няма гарантирано място на масата. С други думи – заедно търсим гласове и заедно преговаряме. Колегите искаха да има рестрикция и ограничение с евроатлантическото мнозинство, но това ни притесни, че даваме място на ДПС. Не искаме на ниво споразумение една партия да бъде с гарантирано място на масата. Ако ограничим в споразумението и махнем „Възраждане“ и БСП, а от ИТН не са достатъчни – това означава, че има гаранция за ДПС. Ние казваме, че не ограничаваме никого на партиен принцип. Заедно търсим мнозинства. Заедно търсим на база най-добрите кандидати, но без партийни гаранции“, коментира Кирил Петков.

“Последната точка беше за реформа в службите. Ние искахме реформата там да е в споразумението и да започне в следващата пленарна сесия. Колегите имаха проблем с дефинирането на точната дата за започване на реформите. Предпочитаха да има открито и отворено говорене за тази реформа. От наша гледна точка 9 месеца говорихме за реформи, които не се случват. Искаме в следващите 9 месеца да имаме дефиниции. Сложихме като дата 31 юли 2024 година като крайна датата за започване на реформите в службите“, уточни той.

“Чувството беше, че остават 2-3 изречения, които да се дооформят. Вчера колегите ни изненадаха, че не могат да подпишат този договор и са готови на първоначалната уговорка за Министерския съвет. Това споразумение се оказа пречката. Това е обръщение към тях. Мария Габриел може да вземе папката от президента и в следващите седем дни да довършим тези 2-3 изречения, които ги притесняват от споразумението. Нищо не предполага папката да се върне празна и да идем на избори“, категоричен е съпредседателят на “Продължаваме промяната“.

“Не сме се чували с Борисов. Искам да му кажа, че ако мисли държавнически, отивайки на избори, нищо няма да променим. Ако влезем в избори, нямаме шанс за еврозоната. В бъдеще няма да влезем в никакво управление, ако тези основни реформи – съдебна реформа, регулатори и служби, не бъдат започнати“, каза още той.

“Явно има разлика между това, което преговорният екип постигна в това споразумение, и когато са седнали на ниво лидери в ГЕРБ. Минали са го и са казали, че тези договорки не работят за тях. Това не са наши реформи. Това са общи реформи. На хората им омръзнаха от приказки. Искаме да ги направим, защото иначе остава чувството, че театралничим. Никой не се моли. Има държавническо чувство за отговорност. Няма лична молба. На мен би ми тежало да погледнем след три години назад и да видим, че сме изгубили още три години, че имаме още нотариуси, джуджета и елфи. Стана като приказен свят. Или си беше. Ако на моите три дъщери трябва да дам завет, при който сме оставали приказни герои в съдебната система, в регулаторите, в службите, аз моля не партийно, а за отговорност нашите деца да не живеят в приказка на ужасите. Днес можем да кажем – отиваме на изборите, късаме споразумението, забравяме за реформите и се връщаме в старите времена на мътно, сиво, мафиотско грабителство и корупция“, обясни Кирил Петков.

“Приемаме тяхното предложение – само премиерите да се ротират, а Мария Габриел ще е и външен министър. Не можем да влезем в управление, в което ще се залъгваме, че реформите ще бъдат направени, но да не ни стиска да подпишем споразумение, в което ясно да се дефинират“, коментира още той.

Според него е било постигнато съгласие Росен Желязков да бъде министър на иновациите.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране