07.02.2024 | 10:46
Петков: Сглобката няма да се счупи, разумни сме
"Това, което в момента говорим, е как да направим така, че да има минимални трусове и промени в управлението"

Не мисля, че „сглобката” ще се счупи заради претенциите към премиерски и министерски пост. Смятам, че сме разумни”. Това заяви пред журналисти съпредседателят на „Продължаваме промяната” Кирил Петков по повод предстоящата ротация на кабинета.

„Това, което в момента говорим, е как да направим така, че да има минимални трусове и промени в управлението. За нас ротацията означава пълна ротация между Мария Габриел и Николай Денков. Най-логично е, и ние заставаме зад това, Габриел да бъде премиер. Това обаче е тежка задача и не мислим, че е нормално и че тя трябва да се съвместява с поста на външен министър. Аз знам какво означава да си премиер – означава да имаш отговорност към всички министерства и тази задача е толкова тежка, че по никакъв начин не е хубаво да се съвместява повече от една роля. Неслучайно в Европейския съюз няма нито един премиер, който да е и външен министър”, поясни политикът.

По думите му има много формати в ЕС, където се явяват само външните министри.

“Ще е странно българският премиер да бъде на тези формати. Ще бъде странно и да нямаме представителство там. Ние заставаме за Мария Габриел – тя ще бъде добър премиер. Но вярваме, че специалният статут на академик Денков и на Мария Габриел може да бъде запазен най-добре и лицето на България да бъде едно, независимо от ротациите. Затова те трябва да сменят пълните си позиции и вицепремиер и министър на външните работи да бъде Денков”, допълни Петков. И уточни, че с ГЕРБ текат преговори по темата.

Според него колкото по-малко ротации се случват с другите министри, толкова е по-смислено. “Защото тези хора могат да продължат политиките, които са водили до този момент и управленската програма да бъде максимално спазена в ритъм. Ако сега се сложат някакви нови хора, те ще трябва тепърва да се запознават с всичко”, подчерта съпредседателят на ПП.

Във връзка с казуса с убийството на Мартин Божанов-Нотариуса, Петков коментира следното: „Днес ще излезем с нова, временна комисия в парламента. Искаме всички теми по този случай да бъдат разискани в най-голяма дълбочина. Надявам се да стигнем до някакви реални открития. Този казус не е свързан само с убийството, а и със задкулисията в правосъдната система”.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране