10.03.2024 | 20:53
Плевнелиев: Борисов трябва да разбере, че Радев е най-големият му враг
"Знам какво се случва на преговорите за правителство, говоря и с двете страни"

„Знам какво се случва на преговорите, разговарям с лидерите и с двете страни. Не са докарани преговорите до имена на министри. Преговорите са на принципна основа, за много по-важни неща”.

Това заяви пред NOVA бившият държавен глава Росен Плевнелиев.

„Не е вярно, че една или друга кандидатура в момента стои на масата”, допълни Плевнелиев.

Случва се това, което не направихме преди година и половина, след четвъртите поред избори, имаше контактна група, двамата с г-н Паси предложихме точно този подход. Беше ясно, че няма доверие между лидерите. И тогава и сега се знаеше какво трябва да се направи, как и кой да го направи. Тогава едни леви популисти отказаха да преговарят, защото не искали да правят нищо с ГЕРБ. Сега сме както преди 15 месеца – знае се какво и как, въпросът вече не стои с кой. Няма с кой друг. Кирил Петков и Асен Василев тогава отказаха да преговарят с нас като контактна група”, припомни Плевнелиев.

По думите му правителство ще има, но при едно условие.

„Дали Борисов от една страна, и Петков и Василев от друга, са разбрали, че решенията за бъдещето се крият в научените уроци от миналото. И дали те са научили уроците от миналото”, коментира Росен Плевнелиев.

Той обясни, че на преговорите се променя принципа, на който се разпределя властта.

„Бойко Борисов трябва да разбере, че неговият най-голям враг е Румен Радев. Незаконно го арестуваха хора, които са били служебни министри на Румен Радев. Високо вдигнатият юмрук на президента. Ако Борисов разбере, че неговия най-голям враг е Радев, а Кирил Петков и Асен Василев са готови да бъдат честни към техния електорат, който трябва да преглътне, че нещо ще се прави с ГЕРБ, имаме възможността да направим едно нормално демократично упражнение, което се случва днес. Радвам се, че Мария Габриел е поела отговорността да свърши тази работа”, коментира Плевнелиев. Той обясни, че в момента двете страни обсъждат приоритети и решенията по тези приоритети.

Плевнелиев заяви, че ще е щастлив Мария Габриел да стане премиер и ѝ пожела успех.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране