16.03.2024 | 9:27
Последно сбогом: България изпраща Негово Светейшество патриарх Неофит
Днес е вторият Ден на национален траур в негова памет

България се прощава с патриарх Неофит, който почина в сряда на 78-годишна възраст.

Траурната церемония ще започне от Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” и ще завърши в Митрополитската катедрала “Св. Неделя”.

Заупокойната литургия ще се води от Варненско – Преславския митрополит Йоан, който е наместник – председател на Светия Синод.

Опелото на Негово Светейшество ще отслужи вселенският патриарх Вартоломей.

Днес е вторият Ден на национален траур в памет на патриарх Неофит. 

Всички глави на православни църкви са уведомени за смъртта на патриарх Неофит.

Очакванията на Светия синод са да присъстват представители на всяка от тях.

“Самият факт, че Вселенският патриарх ще присъства има голямо значение, носи послания, но тук е важно, че поканите до другите православни църкви са изпратени снощи късно след обяд след извънредното заседание на Синода”, заяви доц. Костадин Нушев, преподавател в Богословския факултет в Софийския университет, цитиран от БНТ.

Oчаква се Корсунският епископ Нестор ще представлява Руската патриаршия утре. На сайта на Патриаршията руският патриарх изрази съболезнования, а в Руската църква в столицата е отслужена панихида.

Наложени са специални мерки за сигурността и ограничаване на движението в центъра на София по време на опелото на патриарх Неофит.

За да бъдат допуснати до опелото и литургията в храма “Св. Александър Невски”, гражданите ще трябва да преминават през пунктове за проверка, разположени при северния и южния вход на храма.

Те ще бъдат проверявани за опасни предмети, няма да се допускат граждани с обемист багаж .

До приключването на траурната церемония в следобедните часове е в сила забрана за престой и паркиране по улиците около “Александър Невски”.

Припомняме, че Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит почина на 78 години на 13 март 2024 г.

Българският патриарх бе приет в болница в края на ноември 2023 г. заради белодробно заболяване. От Рождество Христово насам бяха отслужени десетки молитви за негово здраве, а и в последните седмици множество патриаршии призоваваха за молитви за патриарх Неофит.

Негово Светейшество Неофит е роден на 15 октомври 1945 г. в София със светското име Симеон Димитров. След завършване на средното си образование е приет за ученик в Софийската духовна семинария, която завършва през 1965 г.

От септември 1967 г. е студент в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София, която завършва през 1971 г.

От есента на 1971 до 1973 г. той е на богословска специализация в катедрата по “Църковно пение” при Московската духовна академия. От 1 септември 1973 г. е назначен за преподавател по източно-църковно пение и диригент на студентския хор при Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София.

През 1975 г. е подстриган за монах в Троянския манастир с името Неофит от патриарх Максим. През 1977 г. в столичния катедрален храм „Св. Неделя“ е възведен в архимандритско достойнство. От декември 1985 г. е протосингел на софийската митрополия и като такъв на 8 декември е хоротонисан в епископски сан с титлата Левкийски.

От декември 1989 г. епископ Неофит е ректор на Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София, а на 26 юли 1991 г. е избран и за пръв декан на възстановения Богословски факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Този пост той заема до януари 1992 г. През същата година е назначен за главен секретар на Св. Синод и председател на Църковното настоятелство при патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

През 1994 г. е избран за Доростолски и Червенски митрополит. През 2008 г. става „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет. Званието е връчено за цялостен принос в развитието на духовността в СУ и за активното му участие.

През 2010 г. е удостоен от президента с орден „Св. Кирил и Методий” – огърлие „за особено значимите му заслуги за развитието на Духовната академия „Св. Климент Охридски”, за приноса му за развитие на научно-просветителските връзки и взаимоотношения между източните и западните християни и по повод неговата 65-годишнина”.

На 24 февруари 2013 г., неделя, на Патриаршески избирателен църковен събор в София Русенският митрополит Неофит е избран за Български патриарх и Софийски митрополит.

Интронизацията на Негово Светейшество Неофит като патриарх Български е извършена още същия ден в „Св. Александър Невски“.

В последната му публична поява в края на октомври Негово Светейшество посрещна мощите на свети Евтимий – патриарх Търновски.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране