01.03.2024 | 15:46
Пожизнени пенсии от 500 лв. за Богдана Карадочева, Стефка Берова и още музиканти със заслуги
Решението за ежемесечните парични награди е на парламента, за да компенсира певците за загубения архив на "Концертна дирекция"

Парламентът отпусна единодушно парични награди, равносилни на пожизнена пенсия, на редица музиканти и певци, лишени от документи за трудов стаж след загубения архив на “Концертна дирекция”.

Вносители на предложението са народните представители от ГЕРБ-СДС. Държавните парични награди са ежемесечни за особени заслуги към българската държава и нацията за изключителните им постижения и за цялостния им принос в областта на културата.

Така пожизнено и всеки месец по 500 лв. ще получават Стефка Иванова Берова, Йордан Светославов Марчинков, Богдана Иванова Карадочева, Николай Георгиев Балинов, Величко Маринов Маринов и други.

Сред хората, на които се отпуска пожизнено за особени заслуги към българската държава и нацията в размер на 350 лв. месечно, са Никола Борисов Динев, Марин Стоянов Цветков, Красимир Стефанов Янакиев, Румен Атанасов Илиев и Иван Христов Бояджиев. Изпълнението на решението се възлага на министъра на културата, информира БТА.

Председателят на комисията по култура и медии Тома Биков обясни, че това решение цели да компенсира щатни служители на “Концертна дирекция”, които са работили от създаването ѝ до 1990 г. “Това са в голяма част от случаите известни български музиканти. Към този списък са включени и технически сътрудници, които също са били щатни служители”, каза депутатът. По думите му проблемът е, че част от архива до 1990 г. е загубен по независещи от тях причини и тези хора не могат да докажат различни години стаж.

“През 2021 г. беше създаден такъв списък, но с критерии, които бяха доста, според мен, не добре направени”, отбеляза Биков и добави, че по този начин не е бил решен проблемът. Сега тези хора ще бъдат компенсирани за това, че са били ощетени, категоричен е той.

Иван Ченчев от “БСП за България” изрази неудовлетворение от начина, по който днес трябва да гласуват решението. “Това си беше изцяло в прерогативите на комисията по култура и медии и изведнъж, видите ли, културтрегерът Бойко Борисов си слага подписа тук, коментира депутатът. По думите му Борисов нито е присъствал на дебати, нито има понятие от тях. Неговото присъствие, подписът му под решението го прави политическо, изрази недоволство Ченчев, като добави, че иначе то е консенсусно.

“Ще подкрепим, тъй като това са наши заслужили творци и вероятно те не са само 129 – едните с пожизнената награда от 500 лв., другите с пожизнената награда от 350 лв.”, заяви Ченчев. По думите му друг е въпросът как се преценява размерът на тази награда, тези хора заслужават много повече. Жестът ще бъде направен и е отдавна заслужен, добави той.

“Сигналът при мен дойде от Борисов, обясни Тома Биков, като добави, че оттам нататък решението е на целия парламент. Това е политическо решение и няма нищо лошо в него, смята Биков. Той изрази надежда българската култура все повече да бъде обект обект на политически решения, които да я превръщат в част от политическия дебат, защото тя е достатъчно важна, за да бъде част от него и да бъде част от политиката.

Музикантите и техническите лица, които са включени в този списък, получават това, което им се полага по право, отбеляза Христо Петров – Хазарта. Той добави, че всеки се осигурява и когато остарее, получава право да има пенсия, и тези хора са се осигурявали и имат право да си получат пенсиите. “За съжаление, законът в този му вид, не дава тази възможност, когато тези документи са загубени, те да получат това, което заслужават по право, затова е измислен този начин, затова е такова предложението”, обясни Петров. По думите му това не е награда за тях, подаяние или особена заслуга. Това е тяхно право и те си го заслужават така, както всеки друг български гражданин, който се е осигурявал, добави той. По думите му формата на награда е такава, само защото няма друг начин това да бъде прието.

Костадин Костадинов от “Възраждане” отбеляза, че вчера на заседанието на комисията по култура решението за списъка било прието консенсусно. Според него е редно оттук насетне всякакви бъдещи подобни награди също да бъдат вземани с консенсусно решение.

Манол Пейков от ПП-ДБ изтъкна, че търсенето на консенсус е възможно само когато работиш с хора, които работят на базата на принципи и здрав разум. Той отбеляза, че има парламентарни правила и тези решения се вземат с мнозинство. Фактът, че вчера всички бяхме единодушни, е прекрасен, но той е просто едно случайно съвпадение, каза Пейков. Той добави, че тези културни дейци заслужават такива награди.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране