27.04.2024 | 18:14
ПП-ДБ: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата
"Властовата абстиненция, която обхвана партньорите от ГЕРБ, е причината да се стигне до предсрочни избори"

След 9 юли, ако отново трябва да се създава коалиция с ГЕРБ, ПП-ДБ са категорични, че Пеевски не трябва да е на масата за преговори и да се реализира програмата на ПП-ДБ.

Властовата абстиненция, която обхвана партньорите от ГЕРБ, са причината да се стигне до предсрочни парламентарни избори. Това заяви ген. Атанас Атанасов на пресконференция в Пловдив, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

Липсата на воля за реформи станали причина за провала на преговорите и ротацията. Като такива реформи ген. Атанасов посочи тези в областта на сигурността и липсата на желание да се внесат реформи в българските служби.

„На практика сега ГЕРБ и ДПС взеха служебната изпълнителна власт. Имаме марионетно правителство на Главчев, което провежда целенасочена кадрова чистка в момента с разполагане на верни кадри на възлови места, като целта е да се осигури чадър върху купувачите на гласове, на които разчитат“ , каза Атанасов и посочи като пример смяната на областни управители, които трябва да имат активна роля в предстоящите избори. Той предупреди, че се подготвя завръщане на т. нар. Борисова държава, която се характеризира със завладяна съдебна система и служби за сигурност, подчинени медии и имитация на честни избори.

Според него на тези избори има 300 000 гласа за купуване. „Решението е висока избирателна активност, която да минимизира щетите от купения вот“, каза още лидерът на ДБ.

Никола Минчев, водач на листата за евроизборите, заяви, че е доволен, че отново ще бъдат заедно, защото споделят еднакви ценности и визия за развитието на държавата. „Ние се борим за утвърждаване на правовата държава и развитие на демокрацията и повишаването на стандарта, както на полето на вътрешната политика, така и през европейските институции“.

Според ген. Атанасов обаче е възможно да се подновят преговорите с ГЕРБ след изборите, но преговорите трябва да започнат от там, където са спрели преди ротацията.

Радан Кънев, който е отново в листите за евродепутат, заяви, че в европарламентът приоритетът ще бъде запазването и гарантирането на сигурността в отбранителните способности, както и опазването на външните ни граници, включително и от мигрантски натиск. „Тук се включва и сигурността ни срещу корупция и пробив във собствената ни система за сигурност и правосъдие“, каза Радан Кънев и подчерта, че има преплетени зависимости между организираната престъпност и държавните институции в страната.

Николай Денков добави, че преди да се седне на масата за преговори с ГЕРБ, те трябва да се отърват от опеката на Делян Пеевски, който на “практика в момента е техен началник”.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране