16.10.2019 | 16:55
Преди местния вот “Галъп” измери колко българи си събуват обувките вкъщи
Над 2/3 от гражданите са традиционалисти - предпочитат домашна ракия и зимнина

Събуването на обувките вкъщи е въпрос от съществено значение за над 2/3 от българите. Също толкова отдават предпочитание на домашната ракия и зимнина, сочи национално представително проучване на “Галъп интернешънъл”, чиито данни бяха обявени десетина дни преди предстоящите местни избори.

71% от гражданите у нас отговарят, че когато имат гости, биха предпочели те да влязат вкъщи едва след като се събуят. Една четвърт от запитаните не биха предпочели гостите да са без обувки, а 4% не могат да отговорят, според допитването.

Въпреки че авторите му изрично посочват, че сондажът е “провокативен”, а данните трябва да се “анализират с усмивка”, прави впечатление, че идеята за нестандартното проучване идва на фона на няколко спречквания между социолози за точността на предизборните данни на “Галъп”. През пролетта управляващият партньор на “Алфа рисърч” Боряна Димитрова разкритикува остро в ефира на БНТ прогнозните резултати на “Галъп интернешънъл”, давани в навечерието на евровота. “Галъп” прогнозираше паритет и дори леко потенциално предимство на БСП пред ГЕРБ до последните дни на кампанията, но в крайна сметка ГЕРБ спечели изборите с разлика от близо 6% пред БСП. В края на август пък се развихри нов спор по повод сондаж на “Галъп”, според който Мая Манолова би спечелила евентуален балотаж срещу Йорданка Фандъкова. Тогава социологът Цветозар Томов отправи критики към начина на представяне на информацията.

Около 10 дни преди изборите агенция “Галъп интернешънъл” публикува сондаж за традиционалистките навици на българина 30 години след началото на прозападните, пропазарни и продемократични промени в страната.

“Този път “Галъп интернешънъл” зададе любопитни и дори забавни въпроси, за да провери до каква степен българите се придържат към традиционни за нашето общество дейности, част от които често по навик са смятани за отживелица”, коментират социолозите.

Данните показват, че над 2/3 от пълнолетните българи са буквално на ръка разстояние от всичко, свързано със земя и природа. Предпочитат ракията да е домашна и своя, имат приятели и/или близки, които отглеждат домашни животни за храна или овощни дръвчета. Често използват домашна зимнина. В последните години в София и големите градове консумацията на домашна храна придобива смисъл и на градска мода в контекста на актуалните “органични”, “био” и пр. влияния.

Над 70% от българите свидетелстват, че някога са приготвяли или често ползват т. нар. зимнина, включително туршия, лютеница, компоти и т. н.

Над 60% от българите твърдят, че или отглеждат плодове и зеленчуци и домашни животни за лична консумация, или имат близки и познати, които го правят.

Социолозите са задавали и въпроси за прането по балконите. “Оказва се, че за 77% процента от запитаните българи сушенето на дрехите на балкона остава основен възможен или предпочитан метод, въпреки спорния ефект върху естетиката на фасадите и градския пейзаж”, коментират авторите на сондажа.

За над 2/3 от участниците в национално представителното изследване събуването на обувките вкъщи е от голямо значение.

Традицията обаче е “победена” от прогреса, ако се съди по отговорите на въпроса за домашните ремонти. 55% от участвалите в проучването респонденти заявяват, че твърдението “предпочитам сам да се справям с домашните ремонти” не се отнася за тях, твърдят социолозите. 41% обаче все още предпочитат да разчитат на себе си, а не на професионалисти, що се отнася до домашните ремонти. По тази тема обаче има голяма разлика в мненията на мъжете и жените.

Представените данни са част от ежемесечната изследователска програма на “Галъп интернешънъл”, посочват от агенцията. Изследването е проведено в периода между 4 и 10 септември сред 802 души и е представително за населението на България на възраст 18+. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране