14.02.2024 | 23:30
Прекратиха делото “Дебора” заради допуснати процесуални нарушения
Пострадалата предяви иск от 200 000 лева, но съдът го отхвърли

Първото съдебно заседание по случая „Дебора” претърпя крах. Районният съд в Пловдив прекрати и върна делото обратно на прокуратурата в Стара Загора заради допуснати процесуални неточности.

18-годишната Дебора, нарязана с макетен нож, се срещна очи в очи с нападателя си Георги Георгиев в съда. Той се обърна към нея няколко пъти с проницателен поглед. Пред медиите младата жена каза: „Очаквам само справедливост. Благодаря”.

Пострадалата предяви иск от 200 000 лева, но съдът го отхвърли. Адвокатът ѝ заяви, че ще пледира за максималното наказание. „В случая, както са формулирани обвиненията, присъдата е десет години”, обясни адвокатът на Дебора Симеон Даскалов.

Срещу 26-годишния Георгиев са повдигнати три обвинения – за двустепенна средна телесна повреда след нанасяне на 18 порезни рани с макетен нож, за принудително подстригване на косата на младата жена и за шест отправени заплахи за убийство.

„Категорично липсват доказателства той да е извършителят на деянието. Подчертавам, Георги не е задържан по досъдебното производство за причинена средна телесна повреда, а е задържан по измислени и изфабрикувани обвинения за закани за убийство”, заяви адвокатът на подсъдимия Валентин Димитров.

След три часа заседание съдът реши – прекратява и връща делото обратно на прокуратурата в Стара Загора. Мотивът е, че са допуснати процесуални нарушения в обвинителния акт.

„Считаме, че същите не са описани прецизно, не сочат към закана за убийство. Извадени са от контекста на комуникация между пострадалата Дебора Михайлова и нашия клиент Георгиев, напълно голословни твърдения”, допълни Димитров.

„Така е преценил съдът. Той е констатирал едно единствено нарушение, не е пропуск на съда. Това е по преценка на съда. Нека не коментираме”, настоя наблюдаващият прокурор Десислава Калайджиева.

До месец прокуратурата в Стара Загора трябва да отстрани пропуските в обвинителния акт, които са допуснати, и отново да се даде ход на делото в Пловдив.

Припомняме, че случаят „Дебора” предизвика вълна от протести в цялата страна против насилието над жените. В парламента се стигна до промяна в законите за домашното насилие.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране