19.05.2019 | 15:34
Президентът: Не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда
Не настоявам за имена, а за законност, каза Радев по повод избора на нов обвинител №1

“Всички знаят много добре, че аз не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда. Не обсъждам личности, а принципи. Не настоявам за имена, а за спазване на закона”. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Благоевград в отговор на въпрос за консултациите, които държавният глава проведе с представители на съдебната и изпълнителната власт за критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

 

Помолен да коментира дали разговорите са намеса в съдебната власт, както го обвини премиерът, Румен Радев посочи, че се създава “изкуствена драма”.

“Тези консултации отговарят на обществените очаквания за ясни критерии, мотивирани предложения и прозрачни процедури при избора на нов главен прокурор, защото обществото ни очаква справедливост, очаква реална борба с корупцията. Затова и всички институции, ангажирани с този избор, трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност”, посочи президентът.

Радев пак атакува правителството за изтребителите

В отговор на въпрос за хода на преговорите за нов изтребител за Българската армия Румен Радев подчерта, че в този много важен за страната ни проект не е трябвало да се подхожда “с лозунги и заклинания, а с реални аргументи”.

“След като правителството и Народното събрание “задраскаха” състезателната процедура, която е гарант за постигане на най-добри условия за България, вече трудно можем да говорим за преговори”, посочи президентът. Той допълни, че неясни остават и условията за индустриално сътрудничество и офсет, които са важни за нашата икономика. “Правителството прие българите да плащат при неясни условия и да плащат повече, но не казва колко, защото, виждате, идват избори”, заяви Румен Радев. Президентът призова правителството в стремежа си да намали цената да не посяга на целостта на пакета и на способностите, защото това ще обезсмисли целия проект.

Както е известно, Радев, който е бивш командир на ВВС, настояваше за закупуването на шведски изтребители Gripen и атакува правителството, което прокара през парламента решение да се преговаря за американски изтребители F16 Block 70. Сделката обаче все още не е сигурна, тъй като се преговаря за цената. Окончателното решение подлежи на одобрение от парламента.

Президентът направи коментарите в Благоевград, където в неделя бе гост на церемонията по дипломирането на 25-ия випуск в Американския университет и произнесе част от приветствието си на английски език.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране