05.04.2024 | 20:47
Президентът Радев е “гумен печат”
Политическата отговорност носи този, който създаде този кабинет – г-н Главчев, каза доц. Петър Чолаков

Политическата отговорност носи този, който създаде този кабинет – г-н Главчев, както и политическите сили, които стоят зад това правителство. Това каза в предаването “Денят на живо” по Нова Нюз политологът Петър Чолаков в отговор на въпрос кой трябва да носи отговорност за предложения днес състав на служебно правителство от номинирания за служебен премиер Димитър Главчев.

Аз виждам основно влияние на ГЕРБ, имайки предвид, че и министър-председателят е близък до партията. Поглеждайки и министрите, мисля, че доста силно, доминиращо е влиянието на ГЕРБ. Това правителство е на ГЕРБ и на ДПС, с някои бележки под линия, заяви Чолаков.

По думите му след промените в Конституцията ролята на президента Радев при съставянето на служебния кабинет е сведена просто до “гумен печат”.

След конституционните промени той не носи и политическата отговорност. Дали изборите ще бъдат честни, отговорността пада на плещите на г-н Главчев и на министрите, които е избрал, посочи политическият анализатор.

По думите му, ако има натиск за смяна на някого от номинираните за министри, той ще мине по-скоро през медиите. Обикновено това е пътят – чрез дискредитация на една или друга фигура в публичното пространство. Ако някой от министрите бъде дискредитиран, той може да бъде сменен от г-н Главчев до вторник, посочи Петър Чолаков.

 

Той коментира и скандалите около вътрешния министър в оставка и номиниран за служебен министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Над главата на г-н Стоянов от месеци насам са се събрали буреносни облаци, още от протестите срещу Българския футболен съюз и Борислав Михайлов. И досега този човек си стои на поста, тъй като според мен зад него има интереси от страна на ГЕРБ и ДПС. Така че според мен по-скоро той няма да бъде сменен, отбеляза Чолаков.

“Продължаваме промяната – Демократична България” ще бъдат опозиция на сегашния служебен кабинет и по този начин ще се опитат да върнат доверието на избирателите се, които са се отвърнали от тях. Това ще е трудно, по-скоро няма да успеят, прогнозира политологът.

Надявам се изборите да бъдат честни. И г-н Главчев, и Калин Стоянов, и всички, които правят изборите, ще бъдат следени под лупа. Мисля, че изборите ще бъдат честни. Ще има нарушения, но се надявам да не бъдат драстични. Това, че европейските и парламентарните избори ще са на една дата, е хубаво, защото вероятно ще има малко по-висока избирателна активност, каза още Петър Чолаков.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране