03.03.2024 | 20:02
Президентът Радев: Трети март е победа на идеала срещу нихилизма
"В днешните неспокойни времена, когато се променят граници, а оръжията често заглушават разума, е важно всички български политици да бдим над суверенитета на Родината"

Трети март се превърна в победа на идеала срещу нихилизма, на здравия български корен срещу ветровете на политическата конюнктура. Това заяви президентът Румен Радев в речта си по време на тържествената заря-проверка в София по случай 146 години от Освобождението на България.

Президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия прие почетния строй на представителните части на армията. На церемонията в София присъстваха още премиерът Николай Денков, председателят на парламента Росен Желязков, политици, магистрати и гости.

Ето и цялото слово на президента:

“Скъпи сънародници,

За мен е чест заедно да почетем Трети март – ден на българската свобода, съдбовен вододел, който пробуди за нов живот потъпканото ни бащино огнище и предопредели раждането на нова България. Да поменем историческия подвиг и саможертвата на българските опълченци и на воините от всички народности в армията на руския император Александър II, сложили край на петвековното османско иго.

Отменян в миналото и атакуван днес, Трети март не просто удържа на користния натиск. Благодарение на силния си морален заряд, на волята на огромното мнозинство българи, празникът се превърна в победа на идеала срещу нихилизма, на здравия български корен срещу ветровете на политическата конюнктура. Защото националният ни празник не е единствено отзвук от тътена на Руско-турската освободителна война. Не отбелязва само победа на бойното поле. Трети март не е и само датата на един международен договор – както нерядко се опитват да го представят. Това е денят, ознаменувал триумфа на вековния идеал за свобода на поколения българи, съхранили искрата на надеждата и борбата в дългата зима на робството.

Трети март постави заслужен венец на подвига на опълченците. Осмисли отчаяната саможертва на Априлското въстание. Продължи пътя на Раковски, Ботев и Левски. Сбъдна предначертанието на Паисий и завета на българското възраждане за свободна, европейска и достойна България.

От 3 март започва възстановяването на българската държавност, започва началото на поредица знаменателни за отечеството ни събития като Съединението и Независимостта.

Затова днес отбелязваме нещо много по-значимо от една историческа дата – честваме своя непреходен национален идеал за единство, свобода и държавност. Съхранявайки духа и стремежите на нашия народ, подсилваме темелите на нашето настояще, за да гледаме по-уверени в бъдещето.

В днешните неспокойни времена, когато се променят граници, а оръжията често заглушават разума, е важно всички български политици да бдим над суверенитета на Родината. Всички българи да осъзнаем силата си, да бъдем достойни за онези, които почитаме в дни като днешния, да обединим солидарните си усилия, за да сбъднем идеала за свободна и справедлива България. Да отстояваме свободата на своята съвест, независимостта на своите действия, достойнството и честта на Отечеството.

Вечна памет на героите! Да живее България!”

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране