28.03.2024 | 14:15
Президентът Радев умува за служебния премиер – Главчев или Димитър Радев
Държавният глава се срещна и с Росен Желязков

Управителят на БНБ Димитър Радев се яви на “Дондуков” 2 за среща с президента Румен Радев относно процедурата по назначаване на служебен премиер. При връщането на неизпълнения трети мандат днес държавният глава обяви, че започва срещи с всички посочени в Конституцията потенциални служебни министър-председатели.

Съгласно чл. 99 от Конституцията, когато не е постигнато съгласие за правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

По-рано днес Радев се срещна с председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков.

Предстои среща и с председателя на Сметната палата Димитър Главчев.

„Мисля, че това е едно от нещата, които успяхме да постигнем след 2015 година. Една здравословна дистанция между централната банка и политическите сили“, заяви Димитър Радев на излизане от президентството.

„Мисля, че не трябва да се допуска едно такова вмешателство“ – категорично заяви той и поясни: „Има и други причини това да се определи като добра идея. Малко се говори, но това противоречи на европейското законодателство. Категорични са – не могат да се съвместяват тези длъжности“.

Димитър Радев разкри, че е подписал етичен кодекс и там се посочва, че управителят трябва да избягва каквото и да е било участие в политически процес.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране