07.04.2024 | 21:25
Проф. Дайнов: Всички медии паднаха на нивото на Тошко Йорданов. Ужасяваща простотия!
"Такава деградация на публичното говорене за политика не е имало от много време. Това е свлачище от цивилизация към дивачество, варварство, от Европа към Евразия"

Какво виждат гражданите в “кривото огледало на българската политика” и защо “българските медии задушават демокрацията” – това коментира пред БНР политологът и преподавател в НБУ проф. Евгений Дайнов.

“Такава деградация на публичното говорене за политика не е имало от много време. Това е свлачище от цивилизация към дивачество, варварство, от Европа към Евразия. То е толкова мащабно и толкова бързо минава от един етап към следващ, че няма начин да няма вътре и организиращи групи. Българските медии – трите големи телевизии тичаха пред политиците този път. Те подготвяха терена за грозни и варварски политически действия. Марк Аврелий в “Към себе си” пише: “Грозното и злото са едно и също нещо. Красивото и доброто са едно и също нещо”. В нашия политически живот грозното лансира и помага на злото”, смята политологът.

“И оттук грозното говорене, наложено от медиите, помогна на злото да оварвари българската политика. Злото да излезе напред в българската политика. Злото – като разрушаване на постигнатото ниво на цивилизованост и човешка доброта. Връщане към грозни нрави и неевропейски. Това виждаме”, изтъкна специалистът.

Според него медиите у нас насилват политическия разговор в посока разговорът за политика да не е възможен.

“Разговор за политика означава разговор за общото благо и политики, които да го постигнат и хората, които могат да направят тези политики, за да може да направим информиран избор на идващите избори. Това, което ни се предлага, е одумване на хора на нивото на Тошко Йорданов. Всички медии паднаха на нивото на Тошко Йорданов, като говорят кой в чий скут седял и такива работи. Това е ужасяваща простотия, която прави невъзможно обсъждането на нашето общо бъдеще и оценката на политиците според това какво бъдеще предлагат. Работата на Бойко Борисов, като политик и претендент за властта, е да каже с какво ще подобри нашия живот, а не кой чупел инвентар и такива глупости. Разговорът кой как ще подобри живота ни беше прекратен от медиите в началото на март тази година”, допълни той.

“Вместо това говорят животински неща, защото ни се предлага животинска дива политическа действителност. Предлага ни се нещо повече. В момента има организирано усилие тук, на тази територия, да няма държавност изобщо и единствените властови функции да се управляват от шайки разбойници, които ненапразно се раздвижиха в последните дни, и да няма държавна власт. Което на свой ред ще доведе до следващия етап – някъде малко преди изборите, ако позволим да няма държава, а само шайка разбойници, голяма част от които са свързани с руснаците, тези шайки ще поканят руснаците като арбитри в разбойническите им битки. Това е предизборната атмосфера, която ни се предлага”, смята университетският преподавател.

По думите му момента се бият поне три шайки разбойници у нас.

“Когато една от тях се сети, че всъщност имат познати в руската мафия, и ще ги покани тук да отравят, да взривяват на някого складовете. Това вече сме го виждали и преди. Руснаците вече са взривявали и тровили, поканени от неизвестно кого. Защо да не ги поканят отново.”

Политологът е на мнение, че всички институции, вместо да обслужват всички нас, обслужват различни шайки, в които са замесени политици.

“Грозните фрази не са безсмислени. Те имат много точен смисъл, когато се наредят в система. Грозните фрази могат да убедят народа, че няма смисъл да се интересува от политика, защото вътре са само шайки разбойници. Не виждам как в тази кампания, която е вече зарината с мътилка и антидържавни послания, които всеки ден чуваме, не виждам как би могло да има нормално политическо говорене, като например – аз политикът “Х” се изправям пред вас, избирателите, и искам да гласувате за мен, защото ще обслужа общото благо с еди-какви си политики, за да ви стане по-добър животът. Това е невъзможно да се случи вече, защото никой няма да бъде чут, защото всеки такъв човек ще бъде заглушен от 1001 Тошкойордановци и еквивалентите му в коментаторския и анализаторския бизнес. Не съм си представял, че може да бъде толкова грозно всичко у нас, каквото е сега. Но освен грозна тази кампания е и опасна и антидържавна”, каза още проф. Дайнов.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране