14.10.2019 | 16:58
Прокопиев: Цацаров лъже – няма заплахи срещу мен!
Съиздателят на "Капитал" и "Дневник" призова прокуратурата да не създава интриги

През последните години независимите медии, техните журналисти и издатели са подложени на непрекъснат натиск и репресия от ръководството на прокуратурата. По този начин тази ключова държавна институция зададе тон на пълна нетърпимост към различното мнение, независимите медии и техните разследвания, се казва в позиция на съиздателя на “Дневник” и “Капитал” Иво Прокопиев.

Поводът е изказване на главния прокурор от миналата седмица, което накара някои медии да обявят, че е имало заплаха за живота му.

Пред журналисти в парламента Цацаров обяви: “По същия начин, по който се реагира на всички опити, заплахи, включително предадени по официален път по отношение на Делян Пеевски и по отношение на Ахмед Доган, защото за това не ме попитахте, а това ви е и подтекстът. По същия начин се реагира и по отношение на заплахи, които са дошли по надлежния ред от лице, което е бизнесмен, собственик на медийна група и е публично известен с критичните си позиции спрямо прокуратурата. Разлика между него и Делян Пеевски няма. По същия начин се действа и спрямо него в негова защита. И тези критични позиции по никакъв начин не са обосновали това ние да намалим степента на действие в негова защита, така както ги предприемаме и спрямо други.”

Прокопиев подчертава, че не е получавал никакви заплахи и не е подавал сигнали до прокуратурата или друг компетентен орган във връзка със заплахи. “Публичното посочване – многократно от г-н Сотир Цацаров, а напоследък и от кандидата за негов приемник г-н Иван Гешев, на “Капитал” и мен лично като основен опонент и проблем на статуквото е обективна предпоставка за потенциални посегателства от страна на всеки, който се чувства засегнат от критични публикации в “Капитал” и “Дневник” или си мисли, че по този начин ще угоди на някой силен на деня”, посочва Иво Прокопиев.

В позицията си той моли главния прокурор Сотир Цацаров и другите представители на прокуратурата да се изказват по-ясно и да не създават предпоставки за интриги и допълнително напрежение в обществото при подобни случаи.

Цялото писмо на Прокопиев:

По повод публикации в последните няколко дни, както и във връзка с изявлението на Главния прокурор г-н Сотир Цацаров, бих искал да уточня, че не съм получавал никакви заплахи, както и не съм подавал никакви сигнали до прокуратурата, или друг компетентен орган, във връзка със заплахи.Бях информиран от МВР, че при тях от външен източник има постъпила информация за потенциална заплаха, свързана с журналистически разследвания и публикации в “Капитал”, както и с други журналистически разследвания. В тази връзка органите на реда извършват проверки на различни конфликтни ситуации свързани с публикации на “Капитал”. Аз и колегите ми им оказваме пълно съдействие.

Използвам повода да благодаря за професионализма на екипа от МВР и служителите в прокуратурата. Благодаря персонално и на г-н Цацаров за изразената загриженост. Заедно с това, най-любезно бих помолил него и другите представители на прокуратурата да се изказват по-ясно и да не създават предпоставки за интриги и допълнително напрежение в обществото.

През последните години независимите медии, техните журналисти и издатели, са подложени на непрекъснат натиск и репресия от ръководството на прокуратурата. По този начин тази ключова държавна институция зададе тон на пълна нетърпимост към различното мнение, независимите медии и техните разследвания.

Публичното посочване, многократно от г-н Сотир Цацаров, а напоследък и от кандидатът за негов приемник г-н Иван Гешев,  на “Капитал” и мен лично като основен опонент и проблем на статуквото, е обективна предпоставка за потенциални посегателства от страна на всеки, който се чувства засегнат от критични публикации в “Капитал” и “Дневник” или си мисли, че по този начин ще угоди на някой силен на деня.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране