13.03.2024 | 15:24
Прокурор със скандално разкритие за Нотариуса и Велимир Атанасов
Двамата присъствали на коледното тържество на СРП през 2021 г.

По време на изслушване в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прокурор Вероника Димитрова от Софийска районна прокуратура (СРП) заяви, че Мартин Божанов и Велимир Атанасов са присъствали на коледното тържество на районната прокуратура в Банско през 2021 г. Данни за присъствието на Божанов на тържеството излязоха при предходни изслушвания на служители от СРП.

Тя добави, че не е била уведомена, че те ще присъстват. Също така уточни, че е разбрала кои са Божанов и Атанасов след няколко месеца, когато е чула, че на тържеството е имало “двама души, които не са с много добра репутация”, поинтересувала се е кои са те и е прочела медийни публикации за тях.

“Всички други на банкета ги познавах, освен тези двама души”, посочи тя.

Десет столични районни прокурори бяха изслушани от Висшия прокурорски съвет по повод информациите за коледното тържество на 10 декември 2021 година.

Девет от тях заявиха, че са научили за Божанов от медиите след смъртта му и че нямат спомени да са го виждали на коледното събиране. Оказа се, че единствено прокурор Вероника Димитрова е запомнила, че Нотариуса и близкият до него адвокат Велимир Атанасов са били на празненството, но тогава не намерила в това нищо нередно.

Мартин Божанов -Нотариуса беше убит в София на 31 януари. От прокуратурата влязоха в частен клуб SS в столичния квартал “Гео Милев”, свързван с Божанов. По време на обиските са иззети компютри и различни материални носители на информация. Прокуратурата проверява дали в клуба са членували магистрати, както дали и защо са ходили там. В момента се води досъдебно производство за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, имотни измами и пране на пари. В парламента беше създадена временна парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Божанов. Съдийската и Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет също започнаха да работят по казуса и евентуалната връзка на магистрати с Мартин Божанов.

Очаква се на закрито заседание по-късно съдебните кадровици да изслушат магистрати от Софийската градска прокуратура, които работят по разследване, свързано с мрежата за влияние около Мартин Божанов.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще разгледа и искане на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов да отстрани временно от длъжност прокурор Константин Сулев от Софийската районна прокуратура, стана още известно по време на днешното заседание на колегията.

Причината за искането е, че прокурорът е привлечен като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер.

Преди дни прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Константин Сулев. Той е обвинен, че за времето от 30 май м.г. до 1 юни м.г. в София, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, е нарушил и не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за бившия главен прокурор Иван Гешев, като не допусне да бъде изнесена информация срещу него в медийното пространство, както и с цел да причини другиму вреда, а именно на Петър Петров – Еврото и Кристиян Христов. Съдията, на когото бе разпределено делото, се отведе от разглеждането му, тъй като е бил в колегиални отношения с подсъдимия и имат познанство в личен план.

При изслушване във временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, бившият ръководител на Софийската районна прокуратура Невена Зартова посочи, че колегата ѝ Константин Сулев, който е работил по делото срещу Петьо Петров и го е обявил за издирване, в момента е обвиняем.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране