15.05.2024 | 18:45
Простреляха премиера на Словакия Роберт Фицо
Състоянието му бе определено като "между живота и смъртта"

Простреляха премиера на Словакия Роберт Фицо.

„Роберт Фицо беше прострелян многократно и в момента е с опасност за живота“. Това беше написано на официалната страница на словашкия министър-председател във Facebook.

Състоянието на премиера бе определено като “между живота и смъртта”.

“В момента го превозват с хеликоптер до Банска Бистрица, той се намира между живота и смъртта”, се казва в изявление на правителството, което определя нападението срещу премиера като “опит за убийство”. Малко по-рано бе съобщено, че словашкият министър-председател е бил откаран в съзнание в болницата в град Хандлова.

От там допълниха, че жизнените му функции са стабилизирани.

Стрелбата е станала по време на посещение в град Хандлова. Според свидетели, които са били на мястото на инцидента, Фицо се е приближил до хората, които са го посрещали.

След това е открит огън от оръжие, който поваля Фицо. Според телевизия JOJ мъж от тълпата е започнал да стреля по министър-председателя, след като той е излязъл да поздрави жителите на града.

Предполагаемият нападател е бил задържан. Според словашките медии стрелбата по премиера на Словакия Роберт Фицо е извършена от 71-годишен.

Според телевизия JOJ по Роберт Фицо е стрелял 71-годишен мъж от Левице. Според Denník той е роден през 1953 г. и е стрелял с късоцевно оръжие, което притежава законно.

Опозицията в Словакия е в шок след случая.

Заместник-председателят на парламента и председател на опозиционната “Прогресивна Словакия” Михал Шимечка е шокиран и ужасен от стрелбата по министър-председателя Роберт Фицо (Смер-СД) след правителственото заседание в Хандлова.

“Ние недвусмислено и категорично осъждаме всяко насилие. Вярваме, че министър-председателят Фицо ще се оправи и че този ужасен акт ще бъде изяснен възможно най-скоро”, подчерта Шимечка.

Президентът Зузана Чапутова остро осъди “бруталното и безразсъдно” нападение срещу министър-председателя. “Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо много сили, за да се възстанови от нападението в този критичен момент”.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране