29.04.2024 | 17:04
Пускат oт затвора Десислава Иванчева
Администрацията на затвора в Сливен е одобрила молбата на бившата кметица на "Младост"

Пускат Десислава Иванчева от затвора за Великден. Това съобщава в. „Уикенд“, позовавайки се на информация от свой източник от Министерството на правосъдието.

Бившата кметица на столичния район „Младост“ изтърпява 6-годишна присъда в Сливенския женски затвор за взет подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин.

Администрацията на затвора в Сливен е одобрила молбата на Иванчева да бъде пусната в тридневен отпуск, за да прекара великденските празници със сина си Валентин – Александър и с 81-годишната си майка Любка, която сама отглежда 3-годишното дете.

Дните, в които Иванчева ще бъде на свобода, няма да бъдат приспаднати от присъдата ѝ, а бившата кметица ще си ги излежи чрез удължаване на престоя ѝ зад решетките.

Според близки до Десислава Иванчева, предстоящото ѝ пускане от Сливенския затвор се дължи предимно на трайно влошеното ѝ здраве, а и заради намесата на омбудсмана Диана Ковачева, която следи изкъсо премеждията на бившата кметица на „Младост“ в Сливенския затвор.

Десислава Иванчева влезе в затвора на 10 ноември 2022 г., няколко дни след като тя, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившия кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров бяха окончателно осъдени съответно на 6, 5 и 4 години затвор от Върховния касационен съд за поискан и получен подкуп от бизнесмена Александър Ваклин, за да му бъде разрешено да строи жилищна кооперация в местността „Камбаните“.

Осъдителната присъда на Иванчева предизвика вълна от негодувание, тъй като тя сама се грижеше за едногодишното си бебе Валентин-Александър, което се роди на на 18 ноември 2021 г.

Последваха масови призиви Иванчева да бъде помилвана, но въпреки, че до президентската институция бяха изпратени над 5 000 молби за помилването на осъдената за подкуп бивша кметица, Румен Радев и вицето му Илияна Йотова отказаха да я амнистират.

Озовала се зад решетките в Сливен, Десислава Иванчева заведе дело срещу затвора за влошеното си здравословно състояние и неглижирането от страна на служители на пандиза на здравословните ѝ проблеми и липсата на лечение.

Адвокатите на бившата кметица на „Младост“ твърдяха, че Иванчева месеци наред не е получавала хормоналното си лечение, чрез което се контролира размерът на микроаденомът на хипофизата ѝ (туморно образувание) и поради липсата на лечение тумора е нараснал.

Едва след намесата на омбудсмана Диана Ковачева, затворничката получи нужното ѝ хормонално лечение. Иванчева се жалва и от лошите условия в затвора, заради влажността на килията, тя получила астма, а зъбите ѝ окапали.

Адвокатите на Иванчева твърдят, че тя умишлено била настанена в килия с жена, която изтърпявала присъда за убийство, а администрацията на затвора в Сливен полагала „специални“ усилия да вгорчи престоя ѝ зад решетките.

„Мафията в България иска да ме убие в затвора досущ както Путин уби Навални. Условията в Сливенския затвор са кошмарни и не зная колко дълго още ще издържа“, казала неотдавна в телефонен разговор с адвоката си Десислава Иванчева.

На нея ѝ остават да излежи още около 3 години затвор.

Тази есен Иванчева ще има право да кандидатства за работа зад или извън решетките, което да намали излежаването на присъдата ѝ.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране