09.05.2024 | 10:24
Радев: Очаквам съдържателен дебат за бъдещето на Европа, не черен пиар
"Нека не забравяме, че днес е ден на почит към малкото останали български ветерани, участници във Втората световна война"

В предстоящата кампания за избори за Европейски парламент (ЕП) очаквам да чуем съдържателен дебат за бъдещето на Европа. Нека всеки, който претендира да представлява България в ЕП да заяви ясни позиции как ще допринася и за прогреса на ЕС, но и за защитата на нашите национални интереси по отношение на големите теми.

Това заяви президентът Румен Радев, който заедно с вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха цветя пред Паметника на Незнайния воин по повод отбелязването на 79 години от победата над нацизма във Втората световна война.

“Нека не забравяме, че днес е ден на почит към малкото останали български ветерани, участници във Втората световна война, към хилядите българи, участвали в тази война, към хилядите, дали живота си за победата над нацизма”, каза Радев и добави, че именно благодарение на тяхната саможертва се откри пътят към днешна мирна и обединена Европа.

Държавният глава призова в Деня на Европа да си пожелаем и Европейски съюз (ЕС), който още по-активно се ангажира и допринася още по-ефективно за развитието на държавите-членки, който продължава да гради своето единство върху принципите на демокрацията и мира. “Очаквам от ЕС да се ангажира по-активно с утвърждаването на демокрацията и на смазването на човешките права в страните от Западните Балкани, които заявиха своите амбиции за присъединяване към ЕС”, подчерта той.

Радев призова българските партии да положат системни усилия кампанията за избори за национален парламент да не заглушава и не измества напълно дебата за бъдещето на обединена Европа.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране