22.02.2019 | 0:14
Радев: Решението ми за Изборния кодекс ще е в интерес на обществото
Той посочи, че като се върне в България, ще има решение по въпроса и увери, то ще бъде в интерес на обществото

Президентът Румен Радев увери, че решението му по промените в Изборния кодекс ще бъде в интерес на обществото, пише БТА.  Държавният глава каза това на среща тази вечер с представители на българската общност в швейцарската столица Берн.

Той беше попитан ще използва ли правото си на вето за Изборния кодекс.

„ Моят екип работи усилено по въпроса. Това е изключително важен закон, от него зависят устоите на нашата демокрация“, коментира президентът Радев. Той посочи, че като се върне в България, ще има решение по въпроса и увери, то ще бъде в интерес на обществото.

„Когато по различни причини отслабне възможността на гражданите да оказват контрол върху политическия елит, той постепенно започва да обслужва своите интереси, а не интересите на обществото. Затова не трябва да отстъпваме от силата на представителната демокрация, тук при вас дори е пряка демокрация, която е още по-силна форма на контрол и на участие на гражданите във вземането на решения и в управленските процеси“, каза президентът Радев пред присъстващите. „При нас имаме откъсване, това е големият проблем на България. Хората трудно влияят на политическите процеси и на механизмите на вземане на решения“, коментира президентът. „Не трябва да има отстъпление, изборният процес е много важен“, добави той.

„Чувствам се горд тази вечер, защото знам, че в една държава като Швейцария, която се е превърнала в символ на просперитет, сплотеност и отдадено общество, ефективни институции, високи достижения в областта на науката, изкуството, културата, банковото дело, точно в тази държава има, и то немалко, високообразовани и квалифицирани българи, които успяват да извоюват авторитет и то в области като наука, изкуство, култура, медицина, компютърни технологии, банково дело, инженеринг“, каза държавният глава пред десетките събрали се.

Той благодари на сънародниците ни, като посочи, че техният успех не е само личен, а е огромен успех за България, защото в днешния глобален свят на съвместни предприятия, бизнес и проекти, доверието и авторитетът са изключително важни. „Вие това правите, вие представяте България на едно много високо ниво, вдъхвате доверие във всичко българско. Показвате, че българите са талантливи, работят здраво и имат силен дух. Искам да ви благодаря най-вече за това, че не забравяте здравия български корен и дори тук, далеч от родината, съхранявате нашата национална идентичност, а тя започва с езика“, каза Румен Радев. Той добави, че благодарение на сънародниците ни в редица градове в Швейцария се откриха български училища, а също така се пази вярата ни с църковните общности “Св. Георги Победоносец”, “Рождество Христово”.

„Убеден съм, че рано или късно България ще се превърне в място, където нашите млади поколения ще искат да учат, да работят и да живеят. Знайте, че разчитаме на вас“, каза президентът Радев пред присъстващите.

В Швейцария живеят около 12 000 българи.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране