08.06.2024 | 16:05
Радев се гмурна до подводен параклис край Бургас (СНИМКИ)
Президентът облече водолазен костюм в Бургас

Президентът Румен Радев се гмурна заедно с група водолази край бургаския остров „Св. Анастасия“. Държавният глава бе на посещение по повод откриването за туристи на подводната атракция и водолазния сезон.

Водолазите се гмурнаха и за да почистят морското дъно от боклуци. На място бе и кметът на Бургас Димитър Николов, с когото Радев разговаря на лодката.

Президентът коментира, че е много благодарен за поканата да се включи в почистването на морското дъно.

Не мога да пропусна такава красота, особено под водата. На много места съм бил. Ние имаме прекрасно Черноморие. Много е красиво както отгоре и особено под водата. Имаме прекрасни условия за подводен туризъм, подводна археология, така че аз се надявам това да бъде още един клон на нашия морски туризъм“, заяви държавният глава, цитиран от бТВ.

Параклисът е спуснат под водата през януари, обясни пред Нова телевизия Кирил Кьофтеров, член на клуб “Приятели на морето”. Той обясни, че инициативата е частна и е подкрепена от общината.

Параклисът е уникален и първи за българското Черноморие. Ние се надяваме, че това ще е началото на нещо по-голямо. Това са т.нар. изкуствени рифове, които създават местообитания на най-различни рибки, мидички, рачета и т.н. Ние създаваме нов живот с този параклис“, заяви той.

Параклисът е бетонен с размери два на четири метра. Надписан е, има кръст от неръждаема стомана, както и статуя на св. Анастасия. Параклисът вече е отбелязан в специализираните карти като водолазна дестинация.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране