01.05.2024 | 14:23
Радев удари жестоко по Главчев и МС, обвини ги във…
По време на служебните правителства, за които носих отговорност като президент, бяха отбити всички лобистки опити за приватизиране на детското здравеопазване, посочи президентът

Президентът Румен Радев излезе с позиция по повод решението на Министерски съвет да одобри създаването на частна детска болница в София.

Служебният кабинет одобри създаването на частната детска болница „Мама и аз” в София, стана ясно след днешното заседание на МС. Оттам посочват, че решението е съгласно законоустановения ред в Закона за лечебните заведения.

Проектът е в размер на 120 млн. лв., а инвеститорът има готовност за изграждането й в срок до 48 месеца след произнасянето на МС.

Ето какво се казва в позицията на Радев:

Вчера служебното правителство изненадващо взе решение да одобри създаването на частна детска болница в София. Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес.

Затова по време на служебните правителства, за които носих отговорност като президент, бяха отбити всички лобистки опити за приватизиране на детското здравеопазване. Служебното правителство с премиер Гълъб Донев осигури терен за изграждането на Национална детска болница, изготви подробен устройствен план и осигури съдействието на Европейската инвестиционна банка за изграждането.

За съжаление, впоследствие темата бе игнорирана, а днешното служебно правителство вместо да придвижи напред този проект, способства за превръщането на една общественозначима кауза в частна и за затвърждаване на практиката здравеопазването да работи на принципа на печалбите, а не в обществена полза.

С конституционните промени политическите партии и парламентът поставиха служебните правителства под свой контрол, но няма никакви признаци да го изпълняват.

Институциите са длъжни да отчитат недъзите на обществените системи и да ги коригират, а не да ги легитимират и задълбочават със собствените си решения. Призовавам правителството да преосмисли взетото решение за създаването на частна детска болница, а народните представители да упражнят контрола върху действията на изпълнителната власт, за който поеха отговорност.

По-рано и вицепрезидентът Илияна Йотова направи коментар: „Частната болница да не елиминира и да не заплашва строежа на държавната детска болница, която поколение българи чакаме.

Държавната болница трябва да бъде построена. Това как тя бъде построена и устроена дава достатъчно възможности и мотиви на добрите педиатри. Мисля, че те ще предпочетат държавната”, поясни Йотова.

В същото време стана ясно и, че фондация “Даная” ще съди държавата за решението на служебното правителство да одобри изграждането на частно лечебно заведение “Мама и аз” преди завършването на бъдещата Национална детска болница.

С това си решение Министерски съвет абдикира от конституционното задължение на държавата да осигури безплатно детско здравеопазване и поставя в риск достъпа на всички български деца до качествени здравни грижи, изтъкват от Фондацията.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране