21.02.2024 | 12:09
Рашков: Борисов и Пеевски правят кастинга и за следващия главен прокурор
"Струва ми се, че до този момент службите изобщо не са работили по Нотариуса, което повдига въпроса дали не е бил с чадър от органите на МВР и на прокуратурата"

“Струва ми се, че до този момент службите на МВР изобщо не са работили по Божанов. Оттук всеки разумен човек може да помисли дали той не е бил с чадър от органите на МВР и на прокуратурата, за да може да извършва такава престъпна дейност пред очите на множество български граждани” – това коментира в интервю за bTV бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков във връзка с Мартин Божанов-Нотариуса, който бе показно убит на 31 януари. В друго свое интервю той коментира и че Бойко Борисов и Делян Пеевски “правят кастинга и за следващия главен прокурор”.

Според него парламентарната комисия, създадена да проверява фактите и обстоятелствата по случая “Нотариуса”, трябва да се занимава и с “дейността на друг подобен криминален елемент – Петьо Петров, с прякор Еврото”.

“И единият, и другият са били свързани с обикновени прокурори, със служители на МВР, а така също и с хора от върховете на прокуратурата”, коментира Рашков.

Той напомни и за информацията, че в един период от време Божанов е бил в близки отношения със съпругата на Петьо Петров-Еврото.

“В медийното пространство бяха публикувани снимки на едно много приятелско здрависване на Сарафов (и. д. главен прокурор Борислав Сарафов) с Петьо Еврото. Освен това съпругата Петьо Петров-Еврото свидетелства по наказателното производство в Районната прокуратура за това, че заведението на Еврото, известно като “Осемте джуджета”, е било посещавано от много прокурори и съдии, включително и от най-високите ръководни нива на българската прокуратура”, припомни още депутатът от ПП-ДБ.

Той смята, че ако се установи, че Нотариуса и Петьо Еврото са имали връзка с политици, временната парламентарна комисия по случая ще се опита да ги прикрие.

Относно това дали Мартин Божанов е бил сътрудник на МВР Рашков коментира, че това може да се разбере, ако парламентът попита вътрешния министър.

“Както е избрана комисия за установяване на обстоятелствата около смъртта на Божанов, тогава министърът ще е задължен да даде информация при закрити врата. Ако отговорът е положителен, че Божанов е бил сътрудник на органите на МВР, ще трябва да се установи причината и съответният служител на МВР дали е упражнявал контрол над Нотариуса”, каза Рашков.

Той подчерта, че трябва да се вземат мерки с оглед охраната правата на гражданите и техните интереси. Той е сигурен, че е изтекла информация от МВР, че органите на реда са разговаряли със съпругата на Божанов и бизнес дамата Ивайла Бакалова.

По-рано пред “Дневник” Рашков коментира, че парламентарната комисия за Нотариуса няма да постигне резултати, каквито обществото очаква – “например да изясни от долу до горе има ли връзка между политически лица, които се намират в парламента, с тези фигури, които вече обществото знае”.

Според депутата от ПП-ДБ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски са “кастинг групата за представителите на висшата част на прокурорската гилдия”:

“Сега с промените на Конституцията те двамата ще имат решаващо влияние върху назначаването на шестимата от прокурорския съвет. А пък тези представители, разбира се, ще поемат ангажимент да изберат главен прокурор този, който пасва най много на интересите на Борисов и на Пеевски, което е ужасяващо като перспектива. Онзи, който е обявен от две държави за корумпиран по закона “Магнитски”, ще определя главния прокурор!”.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране