08.02.2024 | 12:02
Разгеле! Столичният общински съвет най-накрая има председател
Общото гласуване за кандидата на най-голямата група не означава, че е постигната „сглобка, заварка, коалиция, сватба“ или някаква друга форма на управляваща коалиция

Общинският съвет в София най-накрая има председател и ще започне да работи по същество. След три месеца криза и безвластие беше постигнато широко съгласие за избора на кандидата на “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) и “Спаси София” Цветомир Петров.

За 33-годишния Цветомир Петров гласуваха 47 общински съветници. За другите двама кандидати гласовете бяха 3 за Емил Димитров от “Възраждане” и 4 за Пламен Данаилов от ИТН. Недействителни бяха 5 бюлетини.

След избора Цветомир Петров заяви, че е мечтал да стане общински съветник, “за да работя за моя роден град, но съдбата ме натоварва с много по-голяма чест и отговорност”.

Подкрепата за Цветомир Петров е от всички партии без “Има такъв народ”. От партията на Слави Трифонов номинираха за председател Пламен Данаилов.

За кандидата на ПП-ДБ и “Спаси София” Цветомир Петров гласуваха и от ГЕРБ, чиито лидер Бойко Борисов в сряда заяви, че иска нови избори в столицата, и от БСП, чието партийно ръководство се обяви против, както и част от съветниците на “Възраждане”. Групата на “Възраждане” обаче се разцепи, след като лидерът ѝ Деян Николов говори за купуване на съветници и номинира за председателския пост колегата си Емил Димитров.

Освен от БСП, ГЕРБ и част от “Възраждане” очаквано подкрепа за Цветомир Петров има и от “Синя София” и от единствения общинар от ВМРО Карлос Контрера.

Разминаването между мнението на партийните ръководства и действията на общинските съветници беше обяснено с грижа за София и с решения на местните структури да се отпуши работата в съвета. На въпрос защо лидерът на ГЕРБ Корнелия Нинова се е обявила срещу гласуване за председателя на ПП-ДБ и “Спаси София” шефът на градската организация на левицата Иван Таков отговори, че не знае какво е казала Нинова и че има решение на градския съвет на БСП за широка подкрепа за председател.

Съгласието около кандидатурата на Цветомир Петров беше обявено още преди началото на заседанието, планирано за днес. Преди поредното издание на продължаващото вече три месеца първо заседание на Столичния общински съвет (СОС) общинарите се събраха на т.нар. “председателски съвет”. След това вкупом обявиха, че е постигнато съгласие за избора на Петров, но това не означава, че има политическа подкрепа за управлението на ПП-ДБ и “Спаси София”. И ГЕРБ, и БСП, и “Синя София” заявиха, че общото гласуване за кандидата на най-голямата група не означава, че е постигната “сглобка, заварка, коалиция, сватба” или някаква друга форма на управляваща коалиция.

Част от общинарите от “Възраждане”, както и БСП, и ГЕРБ заявиха, че ще бъдат опозиция в съвета. Изборът на Цветомир Петров бил само административно решение, за да заработи съветът и да не се стига до ситуация легитимността му да се поставя под въпрос. Това можеше да стане, ако до 13 февруари не беше идзбран председател. Тогава според някои юристи можеше да се приложи текст от Закона за местното самоуправление и местната администрация, според който общинският съвет се разпуска, ако не работи три месеца.

Първото заседание на новия Столичен общински съвет след проведените на 29 октомври 2023 г. избори беше на 13 ноември 2023 г.

След няколко неуспешни опита Борис Бонев от “Спаси София” да стане председател на СОС на последното заседание, което се проведе на 25 януари, групата с най-много общински съветници “Продължаваме промяната – Демократична България” и “Спаси София” предложиха ново име – това на общинския съветник Цветомир Петров.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране