06.02.2024 | 16:05
Разпитват Пеевски и Иван Гешев за убийството на Мартин Божанов
Лично поканих съдия Цариградска и тя беше разпитана по досъдебното производство, oбясни ръководителят на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова

Справката на ГДБОП дойде в края на декември 2022 гоина, преди Коледа. В тази справка никъде не се споменават заплахите към съдия Цариградска и съдия Лазаров. След като прочетохме тази справка, ние преминахме също към проверка. Образувано е досъдебно производство, по което започва разследването срещу Мартин Божанов за пране на пари и имотни измами

Това заяви на брифинг ръководителят на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова, която даде последна информация, относно убийството на Мартин Божанов – Нотариуса.

“Лично поканих съдия Цариградска и тя беше разпитана по досъдебното производство. Осъществихме контакт и със съдия Лазаров, който също беше разпитан. Всичко това беше по инициатива на ръководството на СГП и наблюдаващите прокурори. Интересното е, че доста от нещата, които се споменават в този сигнал, са станали преди седем години. Въпреки това започнаха разследване и разпити. Към това дело ние присъединихме и думите на г-жа Бакалова пред АКФ. Изискали сме и файловете на телефонните разговори с покойния Божанов. Беше казано, че не може да се гарантира, че това е неговият глас”, добави тя.

“След интервюто на съдия Цариградска по БТВ, най-вероятно ще бъдат извикани за разпит и бившият главен прокурор Иван Гешев, и депутатът Делян Пеевски. Тя казва в интервюто, че заплахите от страна на Божанов са били предавани чрез съпруга на нейната племенница. Може би е трябвало да се самосезира и Окръжна прокуратура – Плевен. Племенницита на съдия Цариградска не е казала абсолютно нищо за Иван Гешев и Делян Пеевски по време на нейния разпит. По делото са разпитани много хора. Тези дни от АКФ се чу и за въпросният клуб на Божанов. Ще търсим информация и ще разпитаме евентуалните магистрати, които са ходили в този клуб. Аз смятам, че по това досъдебно производство ще се иска удължаване на срока, защото предстоят още разпити и действия по делото”, категорична бе Кирилова.

В брифинга участие взе и зам.-градският прокурор и говорител на СГП Христо Кръстев. “Нямаме сигнал в СГП за заплахите към съдия Цариградска от страна на Божанов. Нямаме по никакъв начин отношение към този случай. Ние разследваме случая за заплаха от организирана престъпна група. Всички 25 преписки и досъдебни производства, свързани с Мартин Божанов, ще бъдат проверени. По делото за убийството на Божанов е внесено искане за сваляне на информацията от двата телефона на Божанов, намерени при убийството му. СГС даде разрешение и тепърва ще установяваме каква информация има в тези телефони. Ако има информация по делото за организираната престъпна група, то тя ще бъде присъединена към делото за ОПГ и обратното, ако в делото за ОПГ има информация за убийството на Божанов, тя ще се присъедини към съответното дело. Това, че някакви магистрати са посещавали този клуб на Божанов не доказва, че те са вземали подкупии и са извършили някакви престъпления. Посещението на заведение не е престъпление”, добави той.

“Никога не съм говорила с Мартин Божанов. В нашия Наказателен кодекс няма ОПГ за имотни измами. Присъдите за имотни измами са леки. Това е целта да търсим пране на пари и нещо такова. Никой не казва, че ще се съсредотичм само по делото за имотни измами. Естествено, че ще търсим и разследваме евентуалните магистрати, посещавали този частен клуб. Ще търсим и ще проверяваме имал ли е протекции Мартин Божанов от съдии и магистрати. Работим по този клуб, но посещението на клуб не е престъпление. Трябва да имаме сигурни доказателства за вземане на подкупи и търговия с влияние”, завърши Илиана Кирилова.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране