17.05.2024 | 11:19
Рекламата на хазарт в медиите вече е тотално забранена
Имената на букмейкърите могат да се виждат само на билбордове, игрални зали и спортни състезания

От днес влиза в сила почти тоталната забрана за реклама на хазартни игри в България. През тази седмица промените в Закона за хазарта бяха обнародвани в „Държавен вестник“, след като президентът Румен Радев не се възползва от правото да наложи вето. Така от днес на телевизиите и радиата вече не е разрешено да излъчват каквито и да е клипове за залагания. Вестниците и интернет сайтовете също не трябва да публикуват карета и банери с такъв характер. Ограниченията не се отнасят единствено за държавния спортен тотализатор.

Рекламата на хазарт се забранява и на обществени места, включително на фасади на сгради и върху имущество– държавна и общинска собственост. Изключение ще са единствено фасадите на казината и другите обекти, които имат лиценз да организират хазартни игри. Имената и логата на операторите ще могат да се поставят и върху билбордове. Върху паната е забранено да се качват каквито и да е цифри с цел да не се обявяват т. нар. бонуси, с които се привличат играчи. Освен това билбордовете не трябва да са на разстояние по-малко от 300 метра от училища, детски градини, университети, студентски общежития. Новите разпоредби предвиждат поне 10% от площта на рекламата да е заета от надписи, предупреждаващи, че хазартът води до зависимост.

Реклама се допуска и върху спортна екипировка, спортни съоръжения, спортни зали, стадиони и басейни, материали или продукти на спортни федерации, клубове и сдружения и организации.

Забраняват се игралните зали и казината в селища с под 10 000 жители, като изключение се прави за курортите и селищата на 30 км от граничните пунктове. По данни на Министерството на финансите ограничението ще засегне 104 игрални зали в страната. Те обаче трябва да бъдат закрити в срок от три години.

Съветът за електронни медии ще следи дали се спазват новите рекламни правила, като при констатирани нарушения той ще трябва да сезира Националната агенция за приходите, а тя да налага санкции. Медийни експерти вече прогнозираха, че хазартните компании ще започнат да измислят различни похвати за заобикаляне на ограниченията. Предположенията са, че в печатни и интернет издания рекламно съдържание ще започне да се представя като новинарско, а в телевизиите може да се появи скрита реклама на хазарт или нерегламентирано продуктово позициониране.

ПРЕДИСТОРИЯ

Почти тоталната забрана за реклама на хазарт бе приета в последния работен ден преди изборите на 49-то Народно събрание. Законопроектът, внесен от ГЕРБ и ДПС, бе гласуван с пълно единодушие. Преди окончателното гласуване най-големите частни телевизии Би Ти Ви и Нова телевизия се обявиха против пълната забрана на хазартните реклами. Впоследствие медийни експерти коментираха, че промените целят намаляване на пазарната оценка на “Нова броудкастинг груп”, която в момента се намира в процедура на продажба. Сделката ще е част от процеса по смяна на собствеността на компанията-майка “Юнайтед груп”, която в България притежава и “Виваком”. Коментарите са, че целта е Нова телевизия да бъде продадена на по-ниска цена и на нов собственик, който вероятно ще бъде близък до ГЕРБ и ДПС.

Именно Нова телевизия стана част от хазартния скандал през 2020 г., в рамките на който се разбра, че тогавашният ѝ собственик Кирил Домусчиев и бизнесменът Васил Божков са подписали паметна записка хазартният бос да плаща по 24 млн. лв. на година за реклама в “Нова броудкастинг груп”. В замяна той трябваше да получи “пълен съпорт” от държавата за разгръщането на бизнеса си. По-късно обаче дейността на фирмите на Божков бе спряна чрез забрана частни фирми да организират лотарии с търкане на талончета. Този вид хазарт бързо бе заменен от експанзия на онлайн залозите, съпъствана от масирани реклами на вече добре познатите у нас интернет хазартни оператори. От днес тези реклами трябва напълно да изчезнат от ефира.

Източник: “Сега”

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране