27.03.2024 | 11:57
Рекорден брой участници на Маратон Стара Загора тази неделя
Близо 1000 се очакват на старт в деветото издание на емблематичното за града бягане, което отново ще определи държавните шампиони на полумаратон

Рекорден брой участници се очакват на маратон Стара Загора тази неделя. Деветото издание на едно от емблематичните за града събития ще привлече на старт около 1000 любители на атлетиката, сочат предварителните записвания. Състезанието отново ще бъде с участието на елитни атлети и ще определи и държавните шампиони по полумаратон, а това допълнително засилва интригата и класата на събитието, тъй като най-добрите български бегачи също ще са в града на липите.

Новото тази година е двукилометровият градски крос, който заменя досегашното детско бягане. Той няма състезателен характер, а е със специална регистрация за да даде възможност на начинаещите в атлетиката и на не чак дотам издръжливите да се раздвижат покрай елитните маратонци. Трасето на кратката дистанция тръгва от Общината на изток до парк Алана и обратно.

“Бягането начин на живот” е мотото на традиционната верига маратони в България – Стара Загора, Варна и София. Участниците тази неделя ще могат да избират между три дистанции – класическата от 42,195 км, полумаратон 21 км и 10.5 км, което дава възможност всички любители на бяганията да се включат в надпреварата. Всеки участник ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите дистанциите 42.195 км, 21 км и 10.5 км ще получат и медал за участие, като спомен от събитието.

Стартът на Маратон Стара Загора, Държавното първенство по полумаратон и на дистанцията 10.550 км ще бъде даден пред Община Стара Загора (бул. “Цар Симеон Велики“ 107). Маршрутът продължава по бул. “Цар Симеон Велики“, след което състезателите преминават по бул. „Никола Петков“. В района на магазин „Метро“ правят обратен завой и по същия маршрут се насочват към Община Стара Загора. Дължината на една обиколка е 10.550 км. Участниците в маратона пробягват 4 обиколки, в полумаратона 2 обиколки, а в дистанцията 10.550 км една обиколка.

Рекордите на трасето отново са под заплаха, след като миналата пролет мароканецът Мохамед Шабуд счупи върховото постижение с 2.17:26 ч. При дамите най-бързо досега в Стара Загора е бягала Наом Джабет, през 2021 г. кенийката финишира за 2.32:06 ч.

Няколко класни представители на водещата в света кенийска школа ще атакуват рекордите в Стара Загора и тази неделя. При мъжете на класическата дистанция респектира 32-годишният Шедрак Кимайо, който преди месец спечели маратона в Сплит с 2.17 ч., а личният му рекорд е от Дрезден миналия октомври – 2.12 ч. До него ще застане сънародникът му Езикиел Кипкорир, който е вицешампион от Стара Загора и Варна през 2023 г. и победител в Тирана през октомври миналата есен. Двама турски бегачи също ще са на старт с цел рекорда – братята Омер и Ахмет Асланоглу, като Омер пристига с визитката на шампион в Стара Загора от преди две години, когато финишира за 2.31:15 ч.

При жените също се очаква кенийска атака на рекордите. Виталине Джемайо пристига с личен рекорд 2.35 ч. от маратона в Бреша. До нея ще бягат сънародничките й Розе Чепчумба и Шейла Чебет с лично постижение 2.40 ч. от Сплит през февруари т.г.

Авторитетно участие се очаква и в полумаратона, където най-добрите ни бегачи ще спорят за държавните титли, надпреварвайки се с класни кенийски стаери. При мъжете впечатляват имената на Хилари Кимайо, победител в Пардубице с 1.02:17 ч. и Алберт Тонуи. При дамите кенийската армада е представена от Филис Кипкерио и Валентине Джебет, вицешампионка на 10 км в Белград през септември м.г. с 33 мин.

Сред заявилите досега участие в тазгодишното издание над 1000 бегачи има атлети от 14 държави. Най-младият участник е Михайл Давидков на 7 год., който ще пробяга 10.55 км. дистанция, а най-възрастните са 78 годишните Вълко Гошков и Иван Грозев, които ще пробягат съответно 21 км и 10.55 км.

В полумаратона националните титли ще си оспорват най-добрите български атлети: при жените Милица Мирчева, Девора Аврамова и Маринела Нинева, а при мъжете Исмаил Сенанджи, Шабан Мустава, Николай Михайлов, Ивайло Вълев и др.

Организатори са Община Стара Загора, БФЛА, Асоциация „Спорт в свободното време“, Спортен клуб по лека атлетика „Берое“ и Спортен клуб „Ракета“.

Предвидени са парични награди за най-бързите 6 в класическия маратон и за медалистите на 21 км и на 10.55 км, наред с това ще бъдат премирани и челните тройки при ветераните над 45 г. във всички дистанции. Атлетик фитнес подкрепя най-добрите български атлети при мъжете и жените на маратон и полумаратон, като ще връчат парични премии от по 500 лв.

Все още можете да направите вашата регистрация на сайта на маратона:https://www.marathonstarazagora.com/registration.php, крайният срок е 30 март, събота. На страницата ще намерите още полезна информация. Организационният комитет приветства всички доброволци, желаещи да помагат и да вземат участие в това уникално спортно събитие, те могат да се запишат в специалната секция на сайта на маратона.

Регстрация за 2 км дистанция може да се направи през платформата на Decatlon https://activities.decathlon.bg/bg-BG/sport-activities/details/542754?fbclid=IwAR1imBXkWgJM6hstnfuPbmoKOQzYUJ-T-nw_oMCPcUO2Gc_YVQD6ikbJJ6M, съорганизатор на събитието, което ще бъде съпътствано и с различни спортни активности в парк „Пети октомври“.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране