13.05.2024 | 16:28
Румен Радев с остра критика към Северна Мекедония
"България не приема изявления и поведение, които противоречат на Договора за приятелство"

Председателят на Европейската Урсула фон дер Лайен изпрати предупреждение към Република Северна Македония, че трябва да се придържа към сключените международни споразумения, включително Преспанския договор с Гърция

България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Република Северна Македония (РСМ) е подписала.

Това се посочва в позиция на президента Румен Радев, разпространена от прессекретариата на държавния глава, по повод приключилата предизборна кампания в РСМ и церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на страната.

България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договорите трябва да се изпълняват, отбелязва президентът Румен Радев. Той припомня, че РСМ е страна член на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности.

Убеден съм, че европейската перспектива на РСМ зависи от стриктното изпълнение на международните договори, по които тя е страна, както и от одобрената от Европейския съвет през юли 2022 г. Преговорна рамка, която, за сведение на отговорните институции в РСМ, няма да бъде ревизирана, добавя Румен Радев.

Новоизбраният президент на РСМ Гордана Силяновска-Давкова встъпи в длъжност вчера, след като положи клетва пред парламента в Скопие. При клетвата си тя произнесе „Заявявам, че съвестно и отговорно ще изпълнявам функцията президент на Македония”. В предизборната си кампания Силяновска също неколкократно заяви, че няма да използва „Северна” в името на държавата, което бе променено с Преспанския договор с Гърция от 2018 г.

Гордана Силяновска е шестият президент на Република Северна Македония и първата жена на тази функция. Именно към жените, които иска да вдъхновява, бе насочено първото ѝ слово в парламента на страната след като положи клетва. Отказът ѝ при полаганите на клетвата да изрече конституционното име на държавата предизвика реакцията на посланика на Гърция в страната, която напусна залата, а от Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) обявиха, че още с първите си думи Силяновска е нарушила конституцията и е предизвикала криза с Гърция.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също изпрати предупреждение към Република Северна Македония, че трябва да се придържа към сключените международни споразумения, включително Преспанския договор с Гърция. Според Преспанския договор между Скопие и Атина от 2018 г. дотогавашната Република Македония се ангажира да промени името си на „Република Северна Македония“. Това стана с промени в конституцията ѝ.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране