03.05.2024 | 9:24
С промените за хазарта се търсят новите Домусчиеви за Нова телевизия (ВИДЕО)
"Връзката между спорт, хазарт и медии ми се струва много важна за ГЕРБ и ДПС"

Връзката между спорта като цяло и в частност между футбола и хазарта винаги е била много важна за ГЕРБ и ДПС и това е една от причините двете партии постоянно да се опитват да се месят в процесите по финансирането на спорта. Така преподавателят по журналистика в СУ “Климент Охридски” доц. Жана Попова обясни в предаването “(О)позиция” внезапния интерес и активното участие на партиите на Бойко Борисов и Делян Пеевски в приетите във вторник промени в Закона за хазарта. С тях беше наложена тотална забрана за реклама на хазарт в телевизии, радиа, вестници и интернет.

“Важно е да се отбележи, че в деня, в който Народното събрание прие промените, футболен клуб ЦСКА смени собственика си. В навечерието на олимпийските игри пък няколко федерации се оказаха с проблеми, въпреки че ние не спираме да повтаряме, че парите от хазарта, специално от държавното тото, отиват за финансиране на спорта. На мен тази връзка между спорт, хазарт и медии ми се струва много важна за ГЕРБ и ДПС. Още повече, че звездата на майката на Делян Пеевски (Ирена Кръстева – б.р.) преди години изгря точно през спортния тотализатор и телевизията”, припомни Попова.

Собственикът на Нова телевизия в момента продава своята медия в Гърция и е възможно Нова тв също да е в процес на продажба, обръща внимание тя. Жана Попова припомни, че сръбската група, която контролира Нова телевизия има футболен отбор, искаше да купи и българския “Левски”, а чешката, която притежава Би Ти Ви, има и друг бизнес освен медиите. “Въпросът е дали сега за Нова телевизия се търсят новите братя Домусчиеви. Няма да се учудя, ако отново братя я оглавят, и ако тези братя са свързани именно с хазарта. Мисля, че това е напълно възможно”, допусна преподавателят по журналистика.

Тя коментира и други случаи, за които се смята, че хора с интереси в хазарта са се намесвали в работата на медиите. “Нека направим преглед на намесите в журналистиката. Заради двама братя, свързани с хазарта, Венелин Петков не е шеф на новините на Би Ти Ви. На негово място дойде Антон Хекимян, който после стана общински съветник от ГЕРБ. Това са все политически връзки. Журналисти и в Нова телевизия, и в Би Ти Ви неведнъж са говорили за тази форма на натиск по отношение на новини, свързани със спорт. В БНТ също може да видите колко се промени с годините ситуацията в спортните новини. В тях днес можете да видите чиста форма на реклама на каските на хората, които строят стадиона на ЦСКА”, изброява Попова.

За очакванията на преподавателя по журналистика как хазартните компании ще започнат да търсят начини да заобикалят ограниченията за реклама – вижте още във видеото.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране