23.04.2024 | 16:32
Съдът върна лиценза на “Делта гард”, която пазеше “Осемте джуджета”
Заповедта за отнемането му беше издадена, докато вътрешен министър бе Бойко Рашков

Върховният административен съд върна лиценза на замесената в аферата “Осемте джуджета” охранителна фирма “Делта гард”, който бе отнет преди две години заради воденото наказателно дело срещу основателя на компанията Димитър Спасов – Каратиста.

Заповедта за отнемането на лиценза на охранителната фирма бе издадена, докато вътрешен министър бе Бойко Рашков. Основанието бе, че прокуратурата в Бургас води наказателно дело срещу съсобственика на охранителната фирма Димитър Спасов.

На 14 май 2019 г. срешу Димитър Спасов, известен още като Митко Каратиста, е заведено досъдебно производство за самоуправство, осъществено със сила или заплаха. Това обвинение стана причинатата за отнемането на лиценза на охранителна фирма от МВР в началото на ноември 2021 година.

Когато собственик или съсобственик на охранителна фирма официално е обвинен в престъпление, по закон той трябва да излезе от управлението на дружеството си в срок от един месец. Спасов обаче не го прави.

Досъдебното производство срещу Митко Каратиста довежда липсата на прозрачност в прокуратура до абсурдни висоти. След повдигането на обвинението през 2019 г., прокуратурата цели две години и половина пропуска да уведоми дори самия обвиняем. През октомври м.г. МВР започна процедура по отнемане на лиценза на “Делта гард” заради делото срещу Каратиста. Той на свой ред започна процедура по прехвърляне на дяловете си в компанията на своя съдружник.

Прокуратурата го уведомява за повдигнатите обвинения само три дни, след като той вече се е освободил от дяловете си от “Делта гард”.

Липсата на уведомление от прокуратурата накрая проработи в полза на фирмата на Димитър Спасов. “Делта гард” успешно използва този аргумент пред административния съд. Твърдението е, че формално Димитър Спасов – Каратиста е спазил закона, защото не е знаел, че е обвиняем.

Столичният административен съд все пак потвърди решението на МВР за отнемане на лиценза, но ВАС взе решение да върне лиценза на компания с аргумента, че Спасов не е бил уведомен за делото.

“Законът за частната охранителна дейност санкционира единствено бездействието, а такова не би могло да съществува, ако лицето (Димитър Спасов) не е узнало за обстоятелството (заведеното дело), което го задължава да предприеме определено действие”, се казва в решението на върховния съд.

Магистратите допълват, че Димитър Спасов е узнал, за наличието на данни, че срещу него е повдигнато обвинение на 27 октомври 2021 г. Два дни след това е извършено прехвърляне на неговия дружествен дял, а той е бил заличен като съдружник в “Делта гард“.

Обвинението му е предявено едва на 2 ноември 2021 година, т.е. след прехвърлянето на дружествения му дял. Поради това следва да се приеме, че Спасов е спазил закона, пише в решението на ВАС.

“Делта гард” и “Осемте джуджета”

“Делта гард” стана особено популярна покрай разследването на Антикорупционния фонд “Осемте джуджета”, което описва зловеща схема за заграбване на имущество и бизнес активи с помощта на прокуратурата.

Самото разследване е кръстено така заради едноименното заведение в центъра на София, където бившият шеф на столичното следствие Петьо Петров-Еврото провеждаше срещите си. В него активно бяха намесени Специализираната прокуратура и дори името на тогавашния главен прокурор Иван Гешев.

Дълго време заведението бе охранявано от няколко екипа на “Делта гард” и патрулка на полицията. След това охранителната фирма пази и фабриките на производителя на асансьори “Изамет”, която е собственост на главните потърпевши от случая – бизнесменът Илия Златанов и сина му.

Илия Златанов многократно е твърдял, че служители на “Делта гард” незаконно са ограничили достъпа му до фабриките на фирмата му “Изамет”. Отказът да бъде предоставен достъп бе заснет с камера и от “Антикорупционния фонд”.

В началото на месец март Стефанов скъса предна кръстна връзка по време на гостуването на Левски с Пазарджик срещу Хебър.

“Илиян Стефанов претърпя успешна оперативна намеса на коляното. Той се контузи тежко в мача с Хебър, спечелен на 4-ти март с 1:0 в Пазарджик. Нападателят претърпя реконструкция на предна кръстна връзка и сега му предстои възстановяване. Ръководството, треньорите, футболистите и служителите на ПФК Левски пожелават бързо възстановяване на Илиян и го очакват по-силен на терена”, написаха от “Левски”.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране