03.04.2024 | 12:24
Съдят Божков за подбудителство за убийство и за опит за изнасилване
Прокуратурата е приключила разследването и ще внесе обвинителен акт в съда срещу бизнесмена

Прокуратурата е приключила разследването и ще внесе обвинителен акт в съда срещу Васил Божков по т.нар. криминално дело, съобщиха днес от Софийската градска прокуратура. От него става ясно, че доказателство за това, че той е ръководил организирана престъпна група, не са намерени.

Така актуалните обвинения срещу намиращия се под домашен арест бизнесмен са за поръчителство на три убийства и опит за изнасилване.

Божков ще бъде съден за това, че е подбудил друг да убие конкурента му в хазартния бизнес Йордан Динов, който беше застрелян в центъра на София през 2012 г., както и за покушението срещу Манол Велев през 2007 г. Той ще бъде съден и за подбуждане към убийство на човек с инициали Б.С. Подсъдим по това дело с него ще е и соченият за физически извършител на убийството на Динов – Н.С.

От Васил Божков ще се търси наказателна отговорност и за изнасилване.

На окръжната прокуратурата в Плевен са изпратени материали срещу Божков и още един обвиняем за изнудване, тъй като то е извършено там.

Отделени са и материалите, по които Божков е разследван като подбудител на атентата с гранатомет срещу Алексей Петров през 2015 г., при който той оцеля.

През миналата година Петров беше убит на Витоша, като Божков беше разпитан и за това престъпление.

Материалите от разследването са предявени на лицата, които имат право и са поискали да се запознаят с тях, и делото е изпратено на наблюдаващите прокурори, се казва още в съобщението.

Уточнява се, че обвинителният акт срещу Васил Божков може да бъде внесен, след като изтече срокът за обжалване пред Софийския градски съд на постановлението за частично прекратяване или след като същото бъде потвърдено или изменено от съда.

В началото на годината прокуратурата обяви, че е приключила и делото срещу Божков, свързано с хазартния му бизнес.

На база твърдения на Васил Божков, че е бил изнудван от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да плаща 20% от печалбата на Национална лотарията и е дал лично на бившия премиер и на бившия финансов министър Владислав Горанов над 60 млн. лева, беше образувано и досъдебно производство, но прокуратурата го прекрати в края на миналата година.

Божков, който три години беше в Дубай, се прибра в България през август и беше задържан. След кратък престой в ареста той е под домашен арест. Това не попречи на Васил Божков в края на февруари да обяви, че създава нова политическа платформа.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране