16.10.2019 | 0:47
Съмнения за конфликт на интереси в договор, сключен между СУ и майката на ректора
Професор Герджикова е получила 9000 лв. заплата за периода 3 септември - 30 ноември 2018 година

Съмнения за конфликт на интереси в договор, който сключва Софийски университет “Св. Климент Охридски” с майката на ректора на университета – проф. Мария Герджикова, показва разследване на bTV.

Документът за договора, сключен между СУ, представляван от ректора проф. Анастас Герджиков, и неговата майка проф. Мария Герджикова, попада случайно при преподаватели в университета преди няколко месеца. Според данните в него професор Герджикова е получила 9000 лв. заплата за периода 3 септември – 30 ноември 2018 година.

Един от тези преподаватели, пожелал да запази анонимност, се свързва с bTV, сигнализирайки за нередност.

Средствата по договора са отпуснати за проучване за потребностите от обучение по български език и литература в нашите общности в чужбина, както и да се изготви програма за обучителни материали.

В подписания договор е посочено, че парите идват от Департамента за информация и усъвършенстване на учителите, който е звено на СУ. Банковата им сметка е еднаква.

Департаментът е посочил директно с кого иска да работи – с проф. Мария Герджикова и затова няма процедура по избор на експерти.

По думите на преподавателя в условията, посочени в договора, както и в изпълнените задачи, има заложени компетентности, за които има много експерти и в Софийски университет (СУ), които не са били потърсени.

От bTV се допитват и до Грета Ганева, която е адвокат в сферата на антикорупционното законодателство. Според нея подписващият е трябвало да си направи отвод, тъй като според закона свързани лица са онези които се явяват и роднини по права линия – в случая майка и син.

От СУ не отричат, че договорът съществува. Самият ректор е заявил, че не знае, че договорът е бил сключен с майка му. По време на официална церемония са му били зададени въпроси по казуса, но той е отказал коментар.

Професор Мария Герджикова също отказва коментар по случая, както и директорът на Департамента професор Росица Пенкова и зам.-ректорът Георги Вълчев.

От СУ заявиха, че са подписали договора с майката на ректора заради опита й и професионалните й умения. Оттам добавят още, че за да не остане съмнение за нещо нередно, професор Герджикова ще дари получената по договора сума.

Адвокат Ганева коментира, че от СУ не признават, че има конфликт на интереси, а само няколко факта – че има такъв договор, получени пари за заплата и че договорът е стигнал докрай. Според нея обаче ректор не може да сключва договор с роднини.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране