05.06.2024 | 20:55
Сътресения: ПП-ДБ и “Алтернатива на гражданите” развалиха коалицията във Варна в навечерието на изборите
Нашият отговор на строителния хаос беше повече проверки на терен и наказания за фирмите, но най-вече спирането на недалновидната практика за издаване на ПУП-ове на парче, коментира Коцев

Варненската коалиция “Алтернативата на гражданите” свали доверието си от кмета на “Продължаваме промяната – Демократична България” Благомир Коцев. Той отговори, че коалиционната подкрепа в политиката не бива да е на всяка цена.

В позиция, изпратена до медиите, от гражданското движение казват, че търпеливо са чакали новият кмет на морската столица да изпълни предизборните си обещания, а именно: да реализира работеща инвестиционна политика, да завърши започнатите ремонти, и да осъвремени ВиК мрежата.

“Натрупаните проблеми изискват политическа воля за реформи и експертен капацитет, които до този момент не се проявяват”, пише в изявлението.

От “Алтернативата на гражданите” заявяват, че изборите в неделя ще определят бъдещето на Варна и на цяла България. Коалицията призовава гражданите да направят информиран избор и да дадат гласа си “мъдро и по съвест”.

В отговор на позицията на “Алтернатива на гражданите”, Благомир Коцев коментира, че коалиционната подкрепа в политиката не бива да е на всяка цена. Особено когато различията са фундаментални.

“Не смятам – посочва Коцев – че те бяха такива между “Продължаваме Промяната – Демократична България” и “Алтернатива за гражданите”, но може би зад завесите е натежал друг фактор, който и стана причина за оттеглянето на тяхната подкрепа.”

Завършването на предизборните ремонти, а и на големия ВиК проект във Варна, по който се прави ВиК в местности и вилни зони в града, зависят от строителните фирми, а техният капацитет е превишен, посочва Коцев.

По думите му тези теми са обсъждани многократно между него и лидера на “Алтернатива на гражданите” Христо Димитров.

Преди броени седмици от формированието, в което влизат представители на някои от големите бизнеси в района, обявиха, че ще създадат партия с лидер Димитров. Самият той е познат като един двамата създатели и съуправител на една от големите строителни компании у нас.

Христо Димитров е член и на контролния съвет на Строителната камара във Варна, за което припомня Коцев.

“Като такъв имахте шанса да допринесете за решаването на проблема, но не го направихте. Считам това за изгубен шанс да покажете визия и експертиза”, посочва още варненският кмет.

“Нашият отговор на строителния хаос във Варна беше повече проверки на терен и наказания за фирмите, но най-вече спирането на недалновидната практика за издаване на ПУП-ове на парче. Практика, която всички архитекти и строители във Варна разбират, че доведе до презастрояването на града ни. Надеждата ми е, че не това ви подтикна да оттеглите подкрепата си. В обръщението ви към медиите, казвате да дадем своя глас на изборите в неделя мъдро и по съвест, но не казвате за кого. Когато аз призовавам за това, е ясно за каква кауза давам подкрепата си”, се казва в позиция на Благомир Коцев.

Не е нужно да формираме коалиции, за да работим за Варна, допълва Коцев и припомня, че след изборите през ноември миналата година от ПП-ДБ са подкрепили Христо Димитров за председател на Общинския съвет с разбирането, че и ПП-ДБ, и “Алтернатива на гражданите” гледат в една посока.

През октомври 2023 г. Благомир Коцев успя да победи дългогодишния варненски кмет от ГЕРБ – Иван Портних. Резултатите им обаче бяха близки – Коцев получи 49,4% от гласовете, а Портних – 45,3%.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране