02.09.2019 | 0:01
Сделката за изтребителите стопи излишъка
МФ очаква той да падне от 3,2 млрд. лв. на 1,1 млрд. лв.

Бюджетният излишък намалява значително заради сделката за закупуването на изтребителите Ф-16 Блок 70. Министерството на финансите, ръководено от Владислав Горанов, очаква бюджетен излишък от 1,1 млрд. лв. към края на август спрямо 3,2 млрд. лв. в края на юли. На месечна база само за август бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) е отрицателно.

След ратифицирането от парламента на международните договори за закупуване на самолети Ф-16 Блок 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал, през август Министерството на отбраната е превело сумата в размер на 1,2 млрд. долара по сметка на правителството на САЩ. “С това българската страна изпълни ангажимента си по договорите, сключени по проекта за инвестиционен разход “Придобиване на нов тип боен самолет” за Военновъздушните сили на Република България и започна тяхното практическо изпълнение”, съобщава финансовото министерство.

Значителният размер на разходите за реализирането на инвестиционния проект е довело до свиване на текущото превишение на приходите над разходите към края на август до около 1% от прогнозния БВП, допълват от министерството.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране