26.02.2024 | 8:24
Семейство Баневи: Kатегорично сме в групата на Пепи Еврото
„Публично помолих да затворим магистралата и да си кажат проблемите. „Полимери“ беше подложен на натиск от всички институции"

Семейство Баневи е познато с бизнесите си, но и с повдигнатите им обвинения за участие в престъпна група и пране на пари. Преди шест години Николай и Евгения Баневи бяха арестувани на 26 октомври 2018 г. на летището във френския курортен град Ница.

Прокуратурата има 176 свидетели, а са разпитани 30. Те също ще представят свидетели в своя защита. Преди 3 г. спечелиха дело в Страсбург срещу България, но не за задържането им в ареста, а заради изказвания на бившия главен прокурор Иван Гешев.

Николай Банев беше над две години в ареста, а Евгения Банева – близо 9 месеца.

„Никак не е лесно след всички тези обвинения. Делата бяха свръхпублични. Още когато ни върнаха от Франция, ние вече бяхме осъдени преди да е тръгнало делото. Наказателното дело срещу нас е едно. Започва шеста година. На ниво разпит на свидетели е. За мен това не са дела, заведени, за да стигнат до краен резултат. Резултатът е в началото – заграбване на имоти, бизнеси и натиск върху арестуваните“, каза Евгения Банева.

„Ние сме категорично в групата на Пепи Еврото. Не познаваме Мартин Божанов-Нотариуса. Не познаваме и Пепи Еврото. Когато започнаха интервютата на Илия Златанов за „Антикорупционния фонд“, Златанов каза, че Пепи Еврото се е похвалил кого е „опраскал“ и как е съсипал Баневи“, добави тя.

Според тях „с тази хвалба“ той е убеждавал „клиенти“ в силата и влиянието си в съдебната система.

„Вероятно това му е визитната картичка. Още в ареста ни предложиха „услуги“. Това стана чрез адвокати. Поискаха различни суми“, посочи Николай Банев.

„Първото предложение беше още във Франция. Съпругът ми да прехвърли ваканционното селища „Русалка“. По този начин, когато бъдем докарани от Франция, ще бъдем пуснати с по-лека мярка“, допълни Евгения.

„Офертата“ е била „Русалка“ да бъде продадена за 25 милиона. От тях 20 млн. да бъдат дадени „на когото трябва“.

„Предложението дойде от български адвокат на свиждане. Няма да споменаваме името му, защото той беше посредник“, уточни Банев.

„Аз бях извън ареста и спечелихме едно много сериозно дело за отнемането на къмпинг „Каваци“ през 2017 година от „Делта гард“ (охранителна фирма – бел. ред.) и Димитър Спасов-Каратиста. По съдебно решение ние трябваше да бъдем въведени в отнетия къмпинг. Няколко дни преди това с моя адвокат се свързаха адвокати на Спасов и отправиха писмено предложение да се откажа от всички спечелени дела и да призная, че съм получила в брой 1,5 млн. лева за къмпинг „Каваци“. Имам и документа “, добави Евгения Банева.

Бизнес в България

„Публично помолих да затворим магистралата и да си кажат проблемите. „Полимери“ беше подложен на натиск от всички институции. Той имаше клас „А“ инвеститор. Официален сертификат. Бяхме направили чудовищни инвестиции. Неслучайно писмото ми до Борисов предизвика медиен отклик. Това беше единствения път, в който медиите се опитаха да разберат, че не лошите Баневи фалираха „Полимери“, а държавата. Държавата, когато продаде „Нефтохим Бургас“ на „Лукойл“, „Лукойл“ прекъсна „пъпната връв“ на „Полимери“ – тръбата, която позволяваше на „Полимери“ да бъде гъвкав на международните пазари. За 33 хил. лева „дълг“ към „Месо“ „Полимери“ беше въведено за едно заседание в несъстоятелност“, подчерта Николай Банев.

Семейството продължава да развива различни бизнеси, включително и извън България.

„Имал съм бизнес с Русия. В момента нямаме каквито и да е търговски отношения. Нашите партньори са опозиционери на Путин. Те са пацифисти. Не могат да понесат мисълта, че Русия води война в Украйна“, посочи той.

„Разполагах с телефон. Помолих неколкократно съдът да разреши експертиза на телефона и да видим кой какво е говорил. До ден днешен няма такава експертиза. По принцип е забранено. В затвора можеш да се сдобиеш с всичко. Така си върви. Обаждах се на когото трябваше, включително и с лобисти в Русия. Нашите малолетни деца ги оставиха на летището. Ако нямаше наш приятел на летището при ареста, щяха да отидат при социалните. Звъняхме им основно заради децата. Имахме опасения, че ще бъдат взети от социалните служби“, допълни Николай Банев.

„Голям бизнес без политическа намеса няма. Когато ГЕРБ дойде на власт, говорихме за това, което ставаше с бизнеса – как той беше притискан, как той става креатура на политическите кръгове. Никога не сме били близо до БСП. Бях член на комунистическата партия“, уточни той.

Според него имотното състояние на магистратите трябва да бъде публично.

„Случаят няма да се разплете. Ще излязат дребни нещица. Съдебната реформа е дълго и сложно дело. Тя започна по някакъв начин и то заради неистовите усилия на Христо Иванов и на много правозащитни организации. Нещата ще вървят към подобряване“, коментира Евгения Банева.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране