25.03.2024 | 23:42
Шефът на ГДБОП кумувал на Мартин Нотариуса
Няма данни Любомир Янев да е бил обект на вътрешна проверка, гласи отговорът на МВР

Бившият шеф на ГДБОП Любомир Янев в миналото е осъществявал контакт с убития Мартин Божанов – Нотариуса. Информацията бе потвърдена официално от пресцентъра на МВР.

„Осъществявал контакт” е евфемизъм на роднинство, научи Narod.bg, защото се оказа, че Любимир Янев е кум на Мартин Нотариуса.

От полицията уточняват, че няма данни Янев да е бил обект на вътрешна проверка заради връзките си с зловещо убития столичанин.

На този фон е налице и неофициалната информация, че бившият шеф на антимафиотите е поддържал близки приятелски отношения с Нотариуса, и както научи Narod.bg – съвсем резонно, след като се оказа, че дори е кумувал на една от четирите сватби на Мартин Нотариуса.

Обстоятелство, което той не е отрекъл пред разследващите по предполагаемата престъпна група на Божанов и което беше потвърдено публично от бившия вътрешен министър Бойко Рашков.

Любомир Янев е зам.-директор на ГДБОП от юли 2019 г., а на 30 юни 2020 г. става директор. На 31 май 2021 г. е освободен от поста и е назначен в СДВР.

В момента Янев работи в отдел „Противодействие на криминалната престъпност“ на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), който разследва убийството на Нотариуса. По този повод от МВР подчертават, че криминалистът не е част от екипа, който е сформиран да разследва убийството.

„Любомир Янев е информирал ръководството на СДВР, че назад във времето е осъществявал контакт с Мартин Божанов във връзка с подавани негови жалби. Няма данни Янев да е бил обект на вътрешна проверка“, гласи отговорът на МВР.

Припомняме, че именно докато Янев е ръководел ГДБОП там е бил направен необичаен външен конкурс за наемане на разследващ полицай, по който впоследствие е била назначена вдовицата на Нотариуса – Гергана Божанова. Тя е служител на службата и в момента, но е в отпуск по майчинство. Божанова печели конкурса в ГДБОП по времето на вътрешния министър Христо Терзийски, който сега е депутат от ГЕРБ. Тя обаче е назначена от Рашков, след като той стана служебен вътрешен министър през май 2021 г.

От МВР добавят, че в момента тече „комплексна проверка“ на Дирекция „Вътрешна сигурност“, чиято основна цел е „установяване на постъпили данни за контакти на други служители на МВР с Мартин Божанов“. Подробности за нейния ход не се уточняват.

Дали Нотариуса приживе е бил секретен сътрудник на полицията отново остава неясно и МВР отказва да потвърди официално. Такива непотвърдени данни са достигнали до Антикорупционния фонд (АКФ).

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране