18.07.2019 | 0:01
Шефът на военното разузнаване подаде оставка
Ген. Пламен Ангелов ще мине на щат в Министерство на отбраната

Директорът на “Военна информация” ген. Пламен Ангелов е подал рапорт за освобождаване от длъжност. Това потвърди министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти, предаде Агенция „Фокус”. Той посочи, че рапортът е подаден днес в Министерство на отбраната.

“След като бъде издаден президентски указ за освобождаване, ще мине в щат на министъра и ще работи в Министерство на отбраната”, каза още Каракачанов. На въпрос какви са мотивите на ген. Ангелов, министърът отговори: “В интерес на службата. Когато за една разузнавателна служба почва да се говори и пише много и всеки ден нейният директор да се появява на снимки по медиите, това не е добре за службата”, каза още Каракачанов. Попитан дали това има връзка структурата да бъде разклатена и присъединена към друга, Каракачанов посочи, че такова нещо не се готви.

“Макар че знаете, че 2015 г. имаше подобна идея и даже внесен законопроект. Подобно нещо аз не го намирам за разумно и полезно. такъв проект няма. Това, което е внесено от Комисията за контрол над специалните служби да се даде едно допълнение, че освен генерал, може да бъде и цивилен служител. Тук влизаме в няколко хипотези. Едната е помните предишни служби с предишния директор, който навърши годините за пределна възраст и за по-малко от 2 години, а мандатът е 5-годишен трябваше да се пенсионира. Това дава възможност, ако се изпадне в подобна хипотеза, че съответният генерал навършва годините, а му остават още година, две или три, да може да продължи мандата си като цивилен служител. Тук изискванията на закона са да има минимум 10 години опит в структурите на сигурността”, каза още Каракачанов.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране