18.02.2019 | 22:24
“Шпигел”: САЩ губят позиции
Заявките на Вашингтон нямат общо с реалността, заявява изданието

САЩ губят позициите си спрямо Русия и Китай, пише германското списание “Шпигел”, цитирано от РИА “Новости”.  От списанието отбелязват, че по време на речта си на Мюнхенската конференция по сигурността американският вицепрезидент Майк Пенс каза, че при управлението на американския президент Доналд Тръмп страната е “по-силна от всякога” и “Америка отново е лидер в свободния свят”.

“Този удивителен паралелен свят, описан от Пенс в речта му, има много малко общо с реалността. Америка не е лидер, тя започва да губи”, пишат от списанието, допълвайки, че други страни като Русия, Китай и дори Иран я изпреварват.

В допълнение на това трансатлантическите взаимоотношения преживяват най-голямата си криза. Освен това САЩ продължават да раздават инструкции на другите, нищо че не са лидер.

Представителите на Европейския съюз изслушаха изказването на Пенс на конференцията “с каменни лица”, пише “Шпигел”.

“Те са наясно, че под американско лидерство Пенс е имал предвид един да дава заповеди, а други да ги изпълняват. Това обаче не съвпада с техните собствени идеи за партньорство”, заявяват от “Шпигел”.

В същото време руският вестник “Комерсант” също направи в публикация изводи от завършилата конференция и се спря специално на въпросите, свързани с Русия.

Вестникът смята, че е станало ясно как Западът ще изгражда отношенията с Москва. За Русия на форума се е говорило доста често, но основно като заплаха за единството и демокрацията в Евросъюза. От думите на представителите на ЕС, САЩ и НАТО се формира образът на Русия в три измерения: смущаваща спокойствието страна; нарушител на международното право; заплаха за европейското единство и демокрация.

Изявлението на руския външен министър Сергей Лавров в Мюнхен обаче беше миролюбиво, подчертава изданието. Наричайки ситуацията в Европа и в “цялото евроатлантическо пространство” крайно напрегната, Лавров отбелязал, че при такива обстоятелства е крайно време за “обръщане към идеята за общоевропейски дом, колкото и странно да звучи това в сегашната ситуация”.

“Ние дори бихме желали да видим малко изолация, защото преговорите бяха непрекъснати”, каза Лавров. Руският външен министър заявил, че всички преговори са били конструктивни: “Дори от страна на тези политически дейци, които в други времена, когато се изправят пред Европарламента или другаде, се изказват достатъчно остро по отношение на Русия”.

Лавров подчертал, че всички, с които е разговарял, го уверявали, че искат нормализиране на отношенията с Москва. “Комерсант” обаче отбелязва, че оценката на Лавров няма връзка с това, което западните политици казват за Русия след приключването на двустранните срещи с руските си колеги.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране